Pretraži
Na vrh
Kamper&LIVe Putovanja

5 pravila za sigurnost u kamperu

Sigurnost prije svega!

Tijekom vožnje kuham ručak, spavam u krevetu ili se, što da ne, tuširam kako bih bila spremna za izlazak čim stanemo.  Liv tijekom vožnje skakuće po kamperu, valja se po podu ili slično igra. Bruno u to vrijeme vozi i sve je super aktivno jer je kamper “kuća”!

Tako su nekako izgledale moje romantične ideje o vožnji u kamperu koje sam gajila kao totalna neznalica o vožnji kampera sve do trenutka kad sam zagrijala stolac i shvatila da sam totalno u krivu. I ne samo da sam u krivu, već da moja vizija u praksi ne bi bila ovako romantična nego poprilično opasna za našu sigurnost. Naime, sve ovo što sam zamišljala i navela je big no za sigurnu vožnju kamperom, pogotovo kad ga unajmite za putovanja s djecom. Zašto? Jer on nije ono što se čini, barem golim okom i bez puno znanja.

Iako je riječ o većem prostoru, kamper nije vlak ili trajekt po kojima možemo slobodno šetati i aktivno se kretati tijekom same vožnje. Sile u kamperu djeluju drukčije i jedno jače kočenje je sasvim dovoljno da netko ili nešto završi u šajbi. Možda kakav predmet, a možda i osoba, uključujući dijete što je najgori scenarij. Da vidimo kako ga izbjeći u vožnji!

 

Putovanja s djecom u kamperu – 5 pravila za sigurnu vožnju

  1. Tijekom vožnje svi putnici moraju biti vezani. To ne vrijedi samo za vozača, već sve suputnike uključujući djecu. Djeca i nevozači tijekom vožnje mogu čitati, crtati, bojati, igrati se s magnetima, slušati muziku, gledati film…dakle, sve što ne uključuje kretanje po kamperu niti skidanje sigurnosnog pojasa sve dok je kamper u pokretu.
  2. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu, pogotovo kad su u pitanju putovanja s djecom. U to ime, prije nego što se uopće zaputite na vožnji kamperom, provjerite ima li vaš kamper sve potrebne mogućnosti za izofiks kako biste pravilno vezali dijete (kao u autu). Također, provjerite je li moguće iznajmiti kamper s autosjedalicom i o kakvoj je autosjedalici riječ, je li samo buster ili nešto sigurnije? Mi smo nosili svoju dječju sjedalicu na putovanje po Sloveniji, no nismo imali mogućnost za izofiks već samo za vezanje pojasom. Za putovanje Islandom smo unajmili dječju sjedalicu zajedno s kamperom. Obavezno provjerite sve te mogućnosti jer znamo da je autosjedalica prvi must have, a to ne vrijedi samo za auto. Vrijedi i za kamper!
  3. Stvari pod ključ! Tanjuri, knjige, igračke, hrana na stolovima…sve to pada tijekom vožnje ili u gorem slučaju, leti u šajbu. Pritom može ozlijediti vozača, a daljnji scenarij nećemo zamišljati. Kamper s dobrim razlogom ima puno pretinaca, ladica i ključića. Koristite ih pametno i nek’ budu sigurni!
  4. Uvijek i u svako doba znajte gdje u kamperu stoje kutija za prvu pomoć i vatrogasni aparat.
  5. Ako ima više vozača, izmjenjujte se tijekom vožnje kako bi za volanom uvijek bio netko odmoran i 100% koncentriran na vožnju, tim više što s kamperom nemate toliko iskustva kao s automobilom i doživljaj vožnje je drukčiji. Sve postaje easy kad se ufurate i zato je važno da dobijete feeling!

Još jednom kažem – za vožnju kampera ne trebate C kategoriju. Uz regularnu B kategoriju, potrebni su vam razum, zdravi oprez i poštivanje sigurnosnih pravila u vožnji. Nisu tu bezveze i nisu pretjerivanje, već podrška za još bolja putovanja s djecom u kojima je sigurnost uvijek ispred svega!

 

«

»

Pratite na Instagramu