Pretraži
Na vrh
Ljeto Vikend izleti

Izlet u prirodu s djecom – miris avanture u poljima lavande

Istra i polja lavande

U ljetnoj road trip potrazi za nečim posve drukčijim, s guštom smo završili u poljima lavande! 

Naš novi jednodnevni izlet u prirodu bio je u Pekice, beskrajno simpatično istarsko mjestašce nedaleko Savičente. Naše glavno odredište bila su tamošnji OPG Pekica i obiteljska polja lavande u vlasništvu obitelji Pekica koja kroz njih nudi (dogovorene) šetnje. 

I to kakve šetnje! 

Dokle seže pogled, dotle je lavanda. Visoka i mirisna da ti pamet stane, a sva se čula redom prepuste uživanju. No, kao i uvijek: ajmo ispočetka! 

OPG Pekica – šarmantna idila na domaći način

OPG Pekica je obiteljsko imanje obitelji Pekica na kojem žive Aleksandra, Feručo, njihovi sinovi i životinjsko društvo – magarci, perad, mačke i čak 14 pasa! Da, da, dobro ste pročitali – 14 pasa! S obzirom da Liv obožava životinje, a na samom čelu pse, već sam se „pomirila“ da ću je morati ostaviti ondje te tu i tamo viđati za vikende i blagdan – ili random udomiti još 13 pasa kako bih je navela da odemo kući! Ipak (i čudom) do toga nije došlo, tako da smo se vratile u jednom paketu – i obje isto očarane izletom! 

Obitelj Pekica je izvrstan domaćin s kojim smo uživale u druženju i razgovoru. Sve goste dočekuju s veseljem i s nestvarno genijalnom domaćom klopom. Hajmo, gurmani – jeste li kad probali domaći kruh s lavandom? Ili home made tjesteninu dodatkom lavande? Sokovi su od bazge, kadulje, ruže i lavande, a sve ih prave sami: iz polja pa u čašu! Obožavatelji zdrave i domaće klope tu će uživati kao mala djeca, a ništa manji gušt neće biti klincima. 

Idilična priroda i domaće životinje za mnoge su klince zov u avanturu: a ona znači trčanje, smijeh i istraživanje! Liv joj se odazvala spremno kao uvijek i potpuno odvalila na život na imanju – i to dok do šetnje još nije niti došlo!

Šetnja kroz lavandu – kad vas vode noge, osjećaj i nos

A onda je stiglo i vrijeme za šetnju! Do polja lavande vode prirodni puteljci u kojima ćete disati sve mirise Istre i taman kad pomislite je li sve to stvarno ili samo sanjate da ste tu gdje jeste: pogled na lavandu oborit će vas s nogu! Riječ je o puna 4 hektara na kojima počiva čak 36 tisuća sadnica prekrasne, bujne i njegovane lavande. Vidite je svuda kamo god se okrenete, a toliko je gusta da ne vidite kraj: i ne želite ga vidjeti, jer je pogled nestvaran! 

Liv je sretno njuškala, jurcala i skakala, ja sam bila paf od količine svega: prirode, ljepote, a najviše lavande! Ovim putem želim još jednom zahvaliti Aleksandri koja nas je povela u šetnju i usput me svašta novoga naučila o lavandi – o njezinim vrstama, sadnji, uzgoju i branju, kao i korištenju u praktične (zdravstvene, kozmetičarske i kulinarske) svrhe. Dakle, osim što je beskrajno zabavan za klince i čisti, pravi zen za nas odrasle, izlet u polja lavande je i vrlo edukativan: a znanja o prirodi nikad nije dovoljno! 

U to ime, izlet u polja lavande u vlasništvu obitelji Pekica idealan je izlet u prirodu za sve one koji je istinski poštuju i u njoj istinski uživaju, a tome žele učiti i svoje male klince. Iako prirodu obožavam, po struci nisam poljoprivrednik pa mogu samo zamisliti (i slušati) koliko je ljubavi, truda i vremena potrebno da bi polje izgledalo (i davalo) kao što je ovo obitelji Pekica. I baš zato, pred kraj ove recenzije želim vam dati konkretne savjete „što i kako“ u poljima lavande, pogotovo ako inače niste „tip za prirodu“ ili s njom iskustva imate najviše na slikama. Pa, krenimo! 

Što još treba znati? 

  • Prije svega, najavite se! Šetnja u poljima lavande moguća je u terminima koje dogovarate s obitelji Pekica. Nemojte im samo banuti na prag, koliko god da vam selo bilo „usput“ – nazovite ih prije, dogovorite termin i planirajte dan kojeg ćete pamtiti!
  • Obuća noge čuva. Za šetnju odaberite ugodnu, ravnu i sigurnu obuću. Štikle za prirodu ipak nisu „to“, koliko god da se na njima odlično snalazite! 
  • Beba u lavandi? Naravno da da! Baš kao i stariji klinci, i bebe će uživati u poljima lavande: i jako dobro zaspati od ugodnoga mirisa! Puteljci do polja i kroz polje su jednostavni i lagani te bez problema možete furati kolica – ima, doduše, makadama i kvrga, no za dobra kolica to neće biti problem. Alternativno, bebu možete ponijeti i u nosiljci. 
  • Voda je život. Pogotovo u prirodi! Iako, kako rekoh, šetnja nije teška, svakako ponesite i bocu svježe vode. Ne samo za klince, već i za vas osobno! 
  • Dobar fotić. Jako važno za izlet u prirodu je puna baterija na dobrom (ili boljem) fotiću / mobitelu. U poljima lavande obitelji Pekica napravit ćete stvarno fantastične fotke – no, ako želite ići samo radi toga, ne zaboravite se držati idućega pravila. A to je:
  • Čuvajte prirodu. Ne bacajte opuške ni neko drugo smeće i isto tako važno: ne trgajte lavandu! Jer razmislite, što bi od nje ostalo da svatko uzme buket? E, točno to…ništa. A to bi bilo šteta i loše za sve nas, jer ovakva mjesta zbilja treba čuvati. I poštovati trud njihovih vlasnika!
  • Domaći proizvodi. Izlet u prirodu je idealna prilika da se super opskrbite domaćim proizvodima. Na OPG Pekica možete kupiti jedinstvene domaće proizvode i suvenire s manjim ili većim udjelom lavande. Ne propustite odnijeti njen miris sa sobom! 
  • Pazite na klince. Da vam se ne izgube u poljima lavande. Da, da: lavanda je visoka, viša nego Liv. Liv je pak luda za traganjem i „nosom“, pa sam je dobro držala na oku: i srećom, nisam obukla u ljubičastu odjeću! 
  • Priroda odmara. Oči, živce, dušu: uživajte u tome svakoga trenutka! 
  • Priroda umara. Na pozitivan način! Nakon svih tih mirisa, jurcanja i istraživanja, Liv nam je tog dana spavala ko’ top: a prije toga sama zalegla u krevet, bez ijednog pokušaja da izbjegne spavanje! 

Sve u svemu…

Petica ko’ polje! Sjajan izlet u prirodu kojeg ćete pamtiti. Za klince avantura i prava zemlja bajke, za nas odrasle zen aromaterapija. Mi smo uživali u svakoj sekundi i svakako se vraćamo što je prije moguće. Po još zraka, mirisa, okusa i pogleda! 

Ako želite posjetiti polja lavande i OPG Pekica, javite se obitelji Pekica na 099 515 6666 ili izletistepekici@gmail.com. Također, možete ih pronaći na Instagramu (@izletistepekici) i Facebooku (Izletište Pekici). 

Uživajte! 

 

«

»

Pratite na Instagramu