Pretraži
Na vrh
Europska putovanja Moja preporuka Putovanja Vikend izleti

Alpaka ranch Slovenia – izlet u društvo preslatkih alpaka

Raj u Sloveniji nedaleko od Zagreba

Ako i vaše dijete luduje za životinjama, imam (još jedno) pravo mjesto za vas. To je Alpaka ranch Slovenia koji „pikiram“ već duže vrijeme, a nedavno smo ga napokon i prvi put posjetili. Prilika je bila idealna, na povratku iz slovenskih termi Olimia na kojima smo proveli dio ovogodišnjeg odmora. Alpaka ranč nam je bio usput. On se nalazi u mjestu Poljčana, samo nekoliko kilometara od Maribora i oko sat i pol vožnje iz Zagreba, što je još jedan razlog koji ga čini idealnim vikend izletom s klincima. Bez obzira imate li manju ili stariju djecu, nećete požaliti posjetite li ranč jer čeka vas prava pustolovina u prirodi! 

Naime, ako smatrate da ćete na ranču samo šetati i alpake gledati iz pristojne daljine – tu se jako i na svu sreću varate! I ja sam mislila da će biti tako, pa me pravo stanje stvari oborilo s nogu. O Liv da ne pričam – posve je odvalila! Dakle, izlet na ranč su presimpatični i srdačni domaćini koncipirali u tri dijela od koji je svaki genijalan, edukativan i zabavan – kako za klince, tako i nas odrasle. 

Prvi dio izleta sastoji se od obilaska ranča, upoznavanja alpaka te nezaboravnog druženja s njima. Može ih se maziti, hraniti (jedu iz ruke) i fotkati, u čemu uživaju baš kao i vi! Naime, alpake su iznimno nježne, dobroćudne i društvene životinje koje vole maženje i, za razliku od ljama, neće vas popljuvati ☺. Bezopasne su za druženje s klincima i s vama, no naravno potrebno se držati uputa domaćina koji će vam detaljno objasniti sva važna pravila za druženje s alpakama kako bi isto prošlo što ugodnije – kako za vas i klince, tako i za alpake! Dlaka im je iznimno meka i nježna i pravi ih je gušt maziti – jednostavno ih ne možete ispustiti iz ruku! 

U drugom dijelu izleta čeka vas mini kreativna radionica – izrada sapuna uz pomoć alpakine dlake koji, jasno, nosite doma. Izrada je vrlo jednostavna i zabavna, pa u njoj mogu uživati i klinci. Dok će stariji vjerojatno uspjeti sami, mlađima će trebati malo vaše pomoći – no i jedni i drugi dobro će se zabaviti! Unutar ranča se također nalazi i mini butik sa šalicama i ostalim suvenirčićima koje možete ponijeti doma kao fora uspomenu i podsjetnik na povratak – jer mi se već sad želimo vratiti na ranč! Treći dio izleta je ukusna domaća zakuska sa slovenskim sirom, narescima (naravno, ne od alpakina mesa – alpake se ne jedu), sokićem za klince i cugicom za vas – sve 100% domaće, izvrsno za okrjepu i još jedna razlog za povratak na ranč!

Čitav obilazak traje 2 sata koja doslovno prolete u trenu – pa baš kao i mi, želite još! Alpakama se svakako vraćamo, što preporučujem i vama. Osim preslatkih i maznih životinja, oduševila nas je priroda, uređenje ranča te topla i vesela atmosfera koja vlada na njemu, a za koju su zaslužni izvrsni domaćini. Osim što će vas puno naučiti o alpakama i ponašanju u njihovoj blizini, odlično će komunicirati i s klincima. Liv je s domaćinom vodila prave ozbiljne razgovore – jasno, o alpakama, svojim novim frendovima! 

Alpaka Ranch Slovenia – što još treba znati?

  • najave su obavezne! Prije nego posjetite ranč, svakako se javite domaćinima i dogovorite termin. Naime, ponekad se događa da su svi termini zauzeti i da na svoj čekate čak do 3 tjedna, što dovoljno govori o interesu za ranč – s dobrim je razlozima omiljeno mjesto! 
  • slušajte domaćine! Na friendly i simpa način će klince i vas uputiti u pravilno ponašanje u društvu alpaka i kako da to druženje bude što ugodnije i za vas i za životinje. Kao što sam već napisala, alpake nisu opasne – no nema potrebe da ih nenamjerno uplašite  
  • idete na ranč! Što se tiče odjeće i obuće, savjetujem tenisice, čizmice, trenirke – a veš mašina neka bude pripravna  
  • cijena izleta: za djecu do 4 godine besplatna ulaznica, za djecu od 4 do 14 godina cijena ulaznice je 11 eura, a za odrasle 21 euro

Svakako mi javite kako vam je bilo – i možda se jednom i vidimo tamo, u dobrom društvu djece, alpaka i prirode!

 

«

»

Pratite na Instagramu