Pretraži
Na vrh
Europska putovanja Putovanja Tips&Tricks

Stories to go – primjeri priča za putovanja s djecom 

PRIČE ZA VAN

Izleti za djecu i roditelje nisu nešto sezonski. Na njih se može ići tijekom cijele godine, što za storytellling znači samo jedno – imate još više priča za u kofer! Da vam bliže predočim kako ih ja „pakiram“, u nastavku dijelim 5 „svojih“ priča koje možete preraditi po mjeri svoga djeteta. Mogu vam biti i zgodno polazište za daljnje istraživanje nekih novih priča. Na što god da se odlučite, neka vaši izleti za djecu i roditelje budu još zabavniji uz pomoć dobrih priča koje će vas pratiti. Krenimo za njima i uhvatimo korak, a moja prva dva nas vode u Sloveniju!

Predjamski dvorac – razbojnička utvrda na strmoglavoj litici  

Vaš klinac je pomalo mračnjak ili pak neumorno “dijete od akcije”? Uživat će u istraživanju Predjamskoga dvorca koji se nalazi u slovenskim Predjama, tajanstvenom selu nedaleko Postojne. Jednostavno, dvorac je mrak! Pomalo sablastan, no na vrlo živopisan, elegantan način koji klince mami u pravu avanturu. Dovoljno je reći da je izgrađen u špilji, odnosno od temelja do krova uklesan u 123 metara visoku liticu s koje se pruža brutalno jak pogled na selo i prirodu.

Avanturistički klinci će uživati u oklopima, labirintima, oružarnicama, tamnicama i sličnim viteškim „gadgetima“ kojima vrvi dvorac i koji su stvoreni za pravi “film” u mašti. Dvorac datira iz 12. stoljeća, a u 15.stoljeću je u njemu šefovao svojevrsni slovenski Robin Hood, vitez Erazmo Podjamski. Odmetnuti plemić je, u društvu sebi slične ekipe, kroz otvor u stijeni dvorca neometano napadao i pljačkao trgovačke kočije i karavane koje su prolazile pored dvorca, zbog čega je isti doveo na glas straha i trepeta inače pitomog i idiličnog slovenskog kraja. Naravno da se Erazmovi poduhvati nisu sviđali carskoj vojsci koja mu je na sve načine pokušavala doskočiti, što im nije išlo jer je dvorac, s obzirom na svoj položaj u litici, bio neosvojiv.

Erazmo je to jako dobro znao i, kao što pretpostavljate, uvelike iskorištavao. Carsku vojsku je čak znao zezati gađajući ih hranom, a vjerojatno i kojim težim predmetima. Na kraju su mu ipak doskočili – i to ni manje ni više nego u zahodu kroz koji su, na dojavu izdajničkog sluge, bacili oveću topovsku kuglu. Ipak, Erazmo je još tamo! Njegov grob se nalazi unutar dvorca te ga je moguće obići s djecom. Mlađe klince će očarati ogromno srednjovjekovno zvono koje, prema legendi, ispunjava želje – tako da se pripazite ako klinac, poput moje Liv, mrtav hladan poželi dinosaura! 

Velika planina –  pastirsko selo za fanove životinja

Velika planina u Sloveniji mi je jako drago mjesto koje rado preporučujem za prvo planinarenje s djecom (i drugo i peto i osmo). Obišli smo je više puta i rado joj se vraćamo. Osim prekrasne prirode i laganih staza za planinarenje s djecom, Velika planina nam je blizu te ima vrlo živopisnu i zanimljivu povijest koju će klinci – ljubitelji životinja jako rado čuti.

Naime, jeste li znali da je Velika planina najveće pastirsko selo u Europi? Liv obožava domaće životinje (želi biti pastir kad odraste), pa joj je taj podatak bio čisti vrh (i to visok kao ovaj planinski). Velika Planina je puna livada i pašnjaka te dom mnogim biljnim vrstama i divljim životinjama kao što su divlje svinje, srne i medvjedi. No, tu su i pastiri sa svojim domaćim životinjama! Pastirski život je već stoljećima tradicionalan način života na Velikoj planini. Na Velikoj planini živi nekoliko stotina krava pasmine „slovenske planinske krave“ koje su poznate po svojim dugim i robusnim rogovima. Naravno, te simpa kravice čuvaju pastiri! 

Kroz stoljeća, pastiri su bili zaduženi za brigu o životinjama (uglavnom kravama) koje bi ljeti vodili na planinske pašnjake. Kako bi imali gdje živjeti na planini, pastiri su gradili svoje tradicionalne pastirske kolibe koje se zovu „koče“. Osim što su čuvali životinje na paši, pastiri su muzli krave i pravili nam sir. S obzirom da su bili sami na planini, pastiri su međusobno morali biti dobri frendovi te uvijek paziti jedni na druge i pomagati si. Nema svađe na planini! Iako je nekad na Velikoj planini bilo puno više pastira nego sad, i danas ih se može sresti na paši! Naime, danas na Velikoj planini još uvijek živi nekoliko tradicionalnih pastirskih obitelji u čijim kočama turisti mogu kušati domaće planinske sireve, mlijeko i ostale lokalne namirnice iz 100% domaćeg, planinskog uzgoja.

Pa, ima li veće sreće nego spustiti se s planine s kolutom sira? Ne propustite! Do njih lako možete doći šetnjom, jer najpoznatija planinarska staza na Velikoj planini je upravo staza Pastirskih koča, koja prolazi uz nekoliko tradicionalnih pastirskih koliba. A želite li upoznati pastire u njihovom najsvečanijem elementu, preporučujem da Veliku planinu posjetite ljeti kad se održavaju „Kamniški ovčari“, tradicionalna pastirska svetkovina i jedan od najvažnijih godišnjih događaja na planini. „Kamniški ovčari“ slave tradiciju stočarstva na Velikoj planini, a vi im se pridružite skupa s vašim klincima!

Dolomiti 

Summer park na talijanskim Dolomitima će oduševiti sve mlađe kklince koji drže do dobre i neobične bajke. Svaka atrakcija Summer parka simbolično povezana s lokalnom legendom o kraljevstvu Fanes u kojem šefuju čarobni šumski kraljevi, vile, vitezovi i ostala šumska stvorenja iz dolomitskih legendi, mitova i bajki. Njihova priča ide ovako, a vi njome oduševite klince – na kakvom panju, punktu ili proplanku kojih neće manjkati u šetnji! U legendarnom kraljevstvu Fanes su stvari podijeljene na orlove i svisce.

Orlovi su muški vladari kraljevske kuće koji, s obzirom na svoja moćna krila, imaju dobar pogled na čitavo kraljevstvo i sve što se događa na njihovoj zemlji. Zemljom pak šefuju svisci, odnosno cure – sviščice na čelu s mudrom i pametnom princezom Dolosillom. Osim što je mudra i pronicava, Dolasilla je i bila odličan strijelac. U svaku bitku za kraljevstvo je nosila svoje nepogrešive strijele te čvrsti bijeli ratnički oklop koji nikada ne bi smio pocrniti – jer ako bi se to dogodilo, značilo bi velike nevolje za nju. Nažalost, one su i došle prilikom bitke sa zlim čarobnjakom koji joj je uspio ukrasti strijele i tako poraziti kraljevstvo Fanes. No, je li to zbilja njegov kraj?

Naime, legenda kaže da orlovi i svisci, na čelu s hrabrom princezom Dolosillom još uvijek čekaju duboko pod zemljom da neko odvažno dijete poželi samo jedno – a to su Dolosilline nepogrešive strijele! Ako ih to dijete vrati Dolosilli, kraljevstvo Fanes će opet ustati – a njegov spasitelj, naravno, biti nagrađen! Ha, što kažete? Liv se oduševila i tako smo dugo „tražili strijele“, što u praksi znači puno provlačenja kroz grmlje, podizanja lišća i ostalih old school potraga u kojima smo svi sudjelovali kao klinci! Kažem vam, klinci i danas to jedva čekaju i nemojte misliti da će im biti dosadno – a uz dobru priču bit će još zabavnije! Mi priznajemo da nismo našli strijele, no vaš klincac će možda biti sretnije ruke – pa, želim vam sretan i dobar (u)lov!

Malta 

Sjećate se Popaja? Naravno da sjećate! Omiljeni crtić mnogih današnjih roditelja se još uvijek vrti na Malti, u obliku genijalnog Popaj sela koje je o(p)stalo kao set istoimenog filma koji se ondje snimao davne 1980. godine. Za potrebe filam je izgrađeno čak 19 šarenih, simpatičnih kućica koje su do danas ostale nedirnute te služe kao atrakcija brojnim turistima među kojima su i neki novi klinci koji prvi put susreću legendarnog Popaja. Popaj selo se nalazi na putu do popularnog malteškog otoka Gozo i moguće je njime prošetati i razgledati ga.

No, tu se javlja jedan “velik” problem – a to je da današnji, suvremeni klinci nemaju pojma tko su Popaj, Oliva ili Badžo, a još manje znaju da prefini i zdravi špinat nije neprijatelj br.1 njihovog tanjura. Eto prave prilike da doskočite tome! Popaj selo je odlična prilika da upoznate klince s legendarnim crtićima kakvih danas više nema (i na što se često žalimo mi iz stare garde). Znate ono – crtići više nisu što su bili! E pa mogu postati, za početak s Popajem!

Naravno da ni Liv nije imala pojma tko je Popaj sve dok nije zavirila u njegovo selo. Pogodite čiji je danas veliki fan i koje smo crtiće morali skidati čim smo došli kući! Naravno da smo crtić pogledali uz špinat, jer kakav je to Popajev fan koji ga ne jede? Shvatili ste point, a sad u Popaj selo! Popaj selo je uistinu fora, simpatično i ugodno za oko (i noge isto).  U Popaj selu se može popiti kava (to jesmo) i okupati se (to nismo stigli). Ako ste ipak propustili Poapaja ili jednostavno niste bili njegov fan (uf, ne znate što ste propustili), podsjetić ću vas da je Popaj simpa mornar s istetoviranim sidrom i neizbježnom lulom od kukuruzovine. Njegov glavni protivnik je Badžo koji mu želi preoteti djevojku Olivu. No, u Badžinom planu fali špinata! Baš uz pomoć špinata, Poapaj dobiva golemu snagu kojom lako pobjeđuje Badžu i uspijeva spasiti svoju veliku ljubav. I pritom oduševiti i odrasle i klince kojima slijedi pravi old school maraton kultnih crtića “kojih više nema”!

 

«

»

Pratite na Instagramu