Pretraži
Na vrh
Putovanja Tips&Tricks

Top 5 razloga za putovanja s djecom

Putovati s djecom? Jedno veliko DA!

Oduvijek sam bila mala Ana s koferom. Tome mogu zahvaliti mami koja me vodila na putovanja otkad znam za sebe i zajedno smo prošle većinu Europe. Moja mama je bila takva – strastvena putnica! Stalno bi imala neki novi plan i „frišku“ lokaciju koju treba obići. Naravno da se nije smirila s godinama! I danas rado i često putuje sa svojim frendicama. Sve su u mirovini pa je vremena još više i pouzdano znam da se sjajno zabavljaju. I neka, tako treba, ljubav prema putovanjima se nikad ne preraste! 

Sretna sam što sam ja odrasla s tom ljubavi koju je mama „prebacila“ na mene, pa je ja tradicijski prenosim na Liv. Jednostavno, želim joj pružiti sva pozitivna iskustva s putovanja koje je mama pružila meni. Na putovanjima s mamom sam jako puno naučila ne samo o svijetu koji nas okružuje, već i samoj sebi, vlastitim ciljevima, željama, karakteru, interesima…moglo bi se reći da sam naučila tko sam te što želim ili ne želim ne samo od svakog putovanja, već i svakog dana u životu (pa makar ga provela zatvorena u kući, sa zaglavljenom bravom i Hitnim intervencijama koje se ne javljaju na mobitel).

Putovanja su me naučila biti open minded, prihvatiti izazove, snaći se u novoj i nepoznatoj situaciji, izaći iz zone vlastitog komfora. Naučila su me i strpljenju, smirenosti, prihvaćaju akcije, spontanosti, planiranju…sve to u jednome! Na putovanju, baš kao i u životu, nekad uz svo planiranje jednostavno ne možeš predvidjeti tijek stvari. Nekad krenu bolje nego što si očekivao, nekad krenu poprilično gore, no naučiš se nositi sa svakom od tih situacija i od svake izvući maksimum i pouku. Sve su to važne lekcije koje su nam potrebne ne samo za putovanje, već i za poslovanje, bavljenje hobijima, održavanje međuljudskih odnosa…jednostavno, život! Još uvijek želim isprobati sve što do sad nisam i jako me vuče želja za istraživanjem novih lokacija i općenito mogućnostima putovanja. Tu uglavnom mislim na putovanja s djecom jer, baš poput svoje mame, želim što više voditi Liv sa sobom. 

Naravno, putovanja s djecom se razlikuju od putovanja kakva vodite kad ste bez djece, sa svojom ekipom, s partnerom ili sami. Dok nisam imala Liv spavala sam u šatorima, u jezivim motelskim sobama, na podnim madracima, bez grijanja, struje, s kupaonicom u koju ne želite ući…često sam birala lokacije „prstom po karti“, bez ikakvih velikih istraživanja što će me tamo zateći i što (ne) mogu očekivati. Sve se to promijenilo otkad je Liv tu! Sigurnost, uredan smještaj i prigodni sadržaji su tri must have pravila za putovanja s djecom. U to ime, počela sam detaljno planirati svako putovanje, pa i ono u okolicu Zagreba. Satima istražujem smještaje, lokacije, sadržaje za djecu, izletišta u blizini, parkove, prirodne atrakcije i to me veseli kao i samo putovanje. Teški sam guglaš, obožavam „kopati“ i uvijek me oduševi neka nova „zlatna žila“ za koju možemo spakirati kofer. 

U želji da to bude što češće, trudim se prolaziti što jeftinije. To u praksi znači da rezerviram smještaj mjesecima unaprijed (kad su cijene niže), uglavnom putujemo izvan sezone (opet niže cijene + izbjegavanja gužvi), na svakoj lokaciji jedemo lokalno i „domaće“ (čitaj – tržnice i kuhanje kod kuće, odnosno u smještaju). Naravno da se i počastimo, no trudim se držati se oviih zlatnih pravila jer ne biste vjerovali koliko uštedite samim time što ne kupujete svaki griz i ne sjedate na kavu „iza svakog ugla“. Ako niste veliki zaljubljenik u kuhanje, jasno da vam se ne da „nakuhavati“ na odmoru. I ne morate! Štoviše, ni ja to ne radim. U tih par dana putovanja ni vama ni djetetu neće ništa biti ako jedete sendviče ili juhu i tjesteninu iz vrećice. Sve ćete nadoknaditi kad se vratite doma, pogotovo kad bacite oko na cijene restorana. Vaš novčanik će vam biti zahvalan, a ni zdravlje vam neće zamjeriti tih par dana fast fooda. Pa, dobar tek i još bolji provod! 

5 važnih stvari koje djeca uče na putovanju

Osim one da je ponekad sasvim ok ručati sendvič. ☺ 

Šalu na stranu mada se ne šalim, u nastavku dijelim pet važnih stvari koje djeca uče na putovanjima s vama. I to od malih nogu, kako je i potrebno! 

 1. Nova iskustva

Svako putovanje je priča za sebe i taman da putujete uvijek na istu lokaciju, svaki put ćete se vratiti s nekim novim doživljajima. Putovanja s djecom su idealan način za stjecanje novih iskustava i poticanje djece na vječnu ljubav prema istraživanju, novim (sa)znanjima i novim pustolovinama. Na putovanjima razvijamo interese, otkrivamo talente, upoznajemo sebe, spoznajemo što volimo i ne volimo. Sve je to važno za stvaranje zdrave i pozitivne slike o sebi koja nam je nužna u svakoj situaciji. I jelte, na svakoj lokaciji. ☺

 2. Drugo i drukčije

Putovanja s djecom su super prilika da upoznamo djecu s drugim kulturama i običajima. Uvijek se potrudim istražiti koje su lokalne igre svakog područja i tu mi je Google veliki frend. Mnoge od tih igara „povedemo“ doma, a na putovanje uvijek vodimo priče. Nije teško izguglati lokalne bajke, legende i ostale zanimljive priče za djecu koje ima baš svako podneblje, što vam može biti i super „mamac“ da još više zagrijete djecu za putovanje. Na taj način, kroz igru i priče, djeca uče o različitostima bez da skuže da uopće uče. Baš zato što znamo da se najbolje uči kroz igru! 

 3. Vrijeme na otvorenom

Putovanja s djecom su odlična prilika da provedu što više vremena na otvorenom, daleko od računalnih igrica i ostale tehnologije (a i nama odraslima to uvijek dobro dolazi). Šetnje, istraživanje lokacije, obilazak prirodnih ljepota kao što su slapovi, šume i jezera ali i posebne outdoor atrakcije kao što su promatranje kitova ili puffina (što smo činili na Islandu) su stvari koje ne možeš raditi zatvoren i zato biram što više takvih sadržaja. Ne samo zbog Liv, već i zbog nas odraslih! 

 4. Vrijednosti i vrline

Snalažljivost, odvažnost, svijest o svojim granicama, istraživanje nepoznatoga, odgovornost, briga za vlastitu sigurnost, empatija…sve su to osobine koje se mogu razvijati i na putovanju, kroz igru i praksu na različitim lokacijama. Rezultat je poticanje osobina i vrijednosti kojima svi težimo i želimo ih aktivno prenijeti djeci. Ne vidim bolju praksu od putovanja na kojima se svakodnevno nalazimo u različitim situacijama na kakve baš nismo navikli kod kuće. Ali zato naučeno odnosimo doma! 

 5. Kvalitetno provođenje vremena

Putovanja s djecom su kvalitetno provedeno vrijeme koje koristimo da se još više zbližimo sa svojim klincima kroz nove pustolovine, aktivnosti i iskustva. Time nam, prema mom iskustvu, obiteljska dinamika postaje još skladnija jer smo svi zajedno u nekoj konkretnoj „akciji“ u kojoj svi ravnopravno sudjelujemo. Na putovanju svi imamo vremena za sve, dnevna rutina se mijenja, nitko nije umoran i svi smo za pokret. Zajedno isprobavamo nove stvari, pričamo o njima, družimo se…ukratko, stvaramo uspomene i još čvršće odnose koji, jasno, idu s nama kući! 

Zbog svega toga, moj savjet je svima uvijek isti – putujte što češće, bolje i povoljnije, u najboljem društvu svoje obitelji! 

 

«

»

Pratite na Instagramu