Pretraži
Na vrh
Vikend izleti

Gorski park Kupjak i okolica – pustolovni vikend za klince i odrasle

Idealni izleti za djecu i roditelje

U potrazi za aktivnim i pustolovnim vikendom zaputili smo se u Gorski park Kupjak. Zbog svoje lokacije i okolnih fora mjesta činio se idealnim za vikend avanturu – i odmah da zaspojlam, on to stvarno jest!

Pretpostavljam da mnogi od vas još nisu čuli za Gorski park Kupjak. To je zato jer je novo mjesto, otvoren je tek prije godinu dana. U privatnom je vlasništvu izvrsnih domaćina koji imaju i vlastito polje aronije, tako da možete probati njihov domaći džem i sok. Mi smo ih dobili za poklon za doma, što je jako lijepa gesta na kojoj još jednom zahvaljujemo! Prefini džem i sok nisu jedino što je odlično – takav je i smještaj u Gorskom parku Kupjak!

Smještaj ima mogućnost spavanja, doručka i večere (mi smo se, naravno, odlučili za sve). Smjestili smo se u apartman veličine oko 40 kvadrata koji se nalazi pokraj glavne zgrade. Sastoji se od kuhinje, spavaće sobe, galerije, kamina s vatricom (koji smo isprobali unatoč tome što nije bilo hladno – no ugođaj je pregenijalan da bi se propustio). Sve to okružuje prekrasan pogled na prirodu i park (što je Liv bez parka). Pored apartmana se nalazi glavna kuća unutar koje je još 5 apartmana (ukupni kapacitet je oko 18 ljudi). U sve je to uključena još jedna fora opcija, a to je mogućnost samoposlužnog frižidera sa sokovima, pivom, vinom…

Frižider funkcionira po principu povjerenja – uzmeš što god želiš, na odlasku to „prijaviš“, a onda platiš koliko si uzeo! Jako mi se sviđa to povjerenje i domaća atmosfera koja zrači kućom. Sve je tako ugodno, udobno i friendly da je posve nemoguće ne vratiti se ondje! 

Tu je i preslatka konferencijska sala za 40 ljudi, što je čini idealnom za mali team building (osobito zimi kad je otvoreno i sanjkalište, pa se zabava još lakše seli na otvoreno). Nemojte reći da ste prerasli sanjkanje – ja nisam i nikada neću! Uz sanjkanje postoji i sjajna bob staza niz koju se spuštaš u gumenom šlaufu. E, to jedva čekam probati! Ako i vi dijelite moju želju, znajte da zimi može biti gužve. Naime, vlasnici nam kažu da tijekom sanjkaške sezone sanjkalište posjeti čak 600,700 ljudi tijekom jednog vikenda. Tome se ne čudim jer je mjesto sjajno!

Sanjkalište se trenutno preuređuje kako bi bilo još sigurnije za sve dobne generacije, tako da se svakako vraćamo sa snijegom. Ovog vikenda ga još nije bilo, tako da smo uživali u drugim pustolovinama i uvijek prekrasnom pogledu koji ih je pratio. Odlučili smo istražiti okolicu Kupjaka i pronaći još sadržaja za klince i odrasle. Nije ih manjkalo – i dijelimo ih s vama!

Kamačnik

U potrazi za još više nedirnute prirode, zaputili smo se u šetnju u obližnji kanjon Kamačnik. Nije nam bio prvi put da smo tamo, no rado smo se vratili jer je šetnja genijalna. Riječ je o šetnji kroz prirodu koja je fantastična u svako doba godine. U isto vrijeme, staza nije zahtjevna za manje klince poput Liv (niti za odrasle izvan kondicije). U kanjonu postoji i posebna Panova staza za klince na kojoj ih čekaju razni dječji punktovi s fora rekvizitima i pametnom zabavom. Sama šetnja ne traje ili ne mora trajati dugo, ovisi o tome kojim tempom hodate i gdje ćete sve zaglaviti usput. Mi smo sve već ranije obišli, pa smo ovog puta bili kratki – što ne znači da šetnja nije bila slatka! 

 

Ivanina kuća bajke

Nakon doručka u Gorskom parku Kupjak, plan je bio obližnji Ogulin i tamošnja Ivanina kuća bajke. Naravno, riječ je o kući posvećenoj stvaralaštvu naše genijalne Ivane Brlić – Mažuranić. Smještena je u drevnom Frankopanskom kaštelu i izgleda sjajno – no, ipak je više preporučujem ako imate nešto starije klince. Iako je zainteresirano prošetala prostorom, Liv je još premala da skuži čitav point, no starije čeka prava avantura! Čarobno zrcalo, Tajanstvena odaja, Ognjište Domaćih i Kreativna soba su neki od punktova koji čekaju klince, ali i nas odrasle željne dobre bajke. Jasno da je tu i biblioteka bajki – u koju Liv stiže čim nauči čitati! 

 

Zavičajni muzej Ogulin

Pored Ivanine kuće bajke je Zavičajni muzej Ogulin. Ondje smo prošetali kroz povijest grada Ogulina i bilo nam je isto kao u Ivaninoj kući bajke. Dakle: lijepa šetnja, jako zanimljiva muzejska građa, dobro uređen prostor…ali ipak, sve još uvijek „preveliko“ za Liv. Dajem isti savjet kao maloprije: svakako ići sa starijim klincima, a s mlađima prošetati dok malo ne narastu!

Đulin ponor

Iz svijeta bajki i muzeja krenuli smo prema obližnjem Đulinom ponoru (već vam je jasno da je tamo sve „obližnje“, što je super stvar jer u kratkom vremenu možete obići više lokacija s koje vas jedna doslovce vodi drugoj). Zavirili smo u Đulin ponor i prošetali prekrasnom prirodom koja ga okružuje. Razveselili su me i eksponati za STEM bajku koji su postavljeni uz Đulin ponor. Drago mi je što je pokrenut taj projekt koji smatram odličnom idejom.  Kad Liv bude malo veća, iskoristit ćemo šetnju da joj ispričamo legendu o nesretnoj Đuli po kojoj je ponor dobio ime – a do tada, zadovoljit će se legendom o zmaju koja nas je dočekala na Šmitovom jezeru!

Šmitovo jezero 

Na Šmitovo jezero smo otišli po preporuci jer smo čuli da je posebno iskustvo. Zaista to jest, pa ga sad ja preporučujem i vama! Jezero je bajkovito smaragdne boje, okruženo mističnom prirodom te pod određenim kutem ima karakteristični oblik srca. Sastoji se od dva povezana jezera, Malog i Velikog. Voda u Malo jezero kroz niz pukotina dotiče iz ponora Rupećnice te se zatim širi u Veliko jezero. Mjesto je savršeno za odmor, piknik, šetnju – nas odrasle ugodno opušta, a klince zove u ludu pustolovinu! Liv je brzo zagrizla mamac kroz lokalnu legendu koju smo joj ispričali u šetnji oko jezera, što i vama savjetujem vodite li klince. Kroz šetnju će im priča biti još napetija, što nam Liv potvrđuje na vlastitoj koži!

Posve se oduševila pričom koja glasi: jednom davno, prije mnogo stoljeća, u Šmitovom jezeru živio je zmaj. Nije baš bio prijateljski nastrojen. Bio je strah i trepet cijele okolice! Jednom je iz sela ugrabio djevojku i odnio je u svoju špilju pokraj jezera. Svi mještani su plakali za djevojkom, no nijedan se nije usudio boriti sa zmajem kako bi je spasio i vratio kući. Plač mještana je čuo vitez Juraj koji je baš prolazio kraj njihovoga sela. Kad je čuo što se dogodilo, odlučio je spasiti djevojku i zauvijek poraziti opasnoga zmaja. Vitez Juraj je prespavao kraj jezera iz kojega je ujutro izašao zmaj. Jako se razljutio ugledavši viteza i počeo rigati svoju strašnu vatru. Uslijedila je opasna i dugotrajna borba u kojoj je vitez uspio pobijediti. Sredio je zmaja svojim oštrim kopljem i spasio uplašenu djevojku iz špilje. No, legenda kaže još jednu važnu stvar: Jurajeva borba sa zmajem je bila tako žestoka da je kopito vitezovog konja ostalo otisnuto u kamen pokraj jezera. Taj otisak se više ne vidi jer ga je s godinama prekrila voda: no osim njega, ostala je legenda s kojom završavamo ovu avanturu! 

Sve u svemu…

Velika petica za sve – smještaj, okolinu i zabavne sadržaje! Odličan vikend za velike i male na koji se svakako vraćamo na zimu. A ako vam fali još više adrenalina, znajte da je i to u blizini. Naime, pored Gorskog parka Kupjak se nalazi poznati adrenalinski park Kupjak. Nismo ga posjetili jer još nije bio otvoren, tako da nas čeka u idućoj turi. Iako su jedan pored drugoga, treba znati da adrenalinski park Kupjak nije unutar Gorskog parka Kupjak te ne dijele iste vlasnike – tako da se ne „zeznete“ da jedno ide s drugim! Druga je stvar što si pašu sjajno – tako da možete posjetiti oboje! 

 

«

»

Pratite na Instagramu