Pretraži
Na vrh
Vikend izleti

Jahanje za djecu – što čeka klince u Trajbar teamu Zaprešić?

Jahačka avantura za cijelu obitelj

Jedva smo dočekali ove lijepe dane ranog proljeća da opet krenemo na naše najdraže aktivnosti, izlete za djecu i obitelj! Ovaj put smo odlučili ostati u okolici Zagreba i ovdje pronaći ono što Liv najviše voli, a to je jahanje. Liv je, naime, velika ljubiteljica konja. S obzirom da je sa svoje 3 godine još premala za pravu školu jahanja u kojoj bi samostalno upravljala konjem, koristimo prilike da je furamo na šetnju uz vodiča. Zbog blizine Zagreba i ugodnih iskustava s vlasnicom, a ujedno i prijateljicom s kojom smo surađivali na raznim projektima Laboratorija zabave, izbor je pao na konjički klub Trajbar Team u Zaprešiću. To se ispostavilo kao najbolja odluka!

 

Vlasnica Maja je rekla „samo dođite, čekamo vas“ i mi smo se uputili u Zaprešić, ugodnom vožnjom od dvadesetak minuta iz Zagreba (pogotovo ako idete ujutro kad su manje gužve). Mi smo krenuli ujutro s planom da, uz jahanje, tamo provedemo i ručak, kavu, šetnju…uglavnom, gotovo pa čitav dan u prirodi i društvu! I to se ispostavilo kao dobra odluka. Prostor Trajbar Teama je prekrasno uređen, a mnogi ga znaju po vjenčanjima i raznim eventima na otvorenom za koje ga je moguće unajmiti. Mi smo pogodili baš vrijeme kad nije bilo gužve, što je bio novi plus jer mnogi već znate da nisam fan gužvi. Pogotovo u prirodi! Mirna atmosfera je omogućila da bez žurbe prošećemo čitavim kompleksom, zavirimo u sve štalske prostorije i pogledamo sve konje. Sve je to otvoreno za posjet i šetnju te je super prilika da dijete vidi što konji rade kad ne rade. Gdje spavaju, što jedu, kako se timare…uglavnom, pravi „backstage“ tih životinja i ljudi koji svakodnevno brinu o njima. Super je vidjeti koliko su mladi ljudi, mnogi čak još djeca, ozbiljno i s veseljem posvećeni brizi o konjima te provode vrijeme na otvorenom. Sviđa mi se i što je Liv to vidjela i što im se planira pridružiti u tome! Nakon obilaska, sjeli smo na sunčanu terasu na kavu ( da, da , ima i kave i terase, a pokraj njih je prezgodno dječje igralište). Uskoro je došao i red na jahanje!

Jahati se može svaki vikend, subotom i nedjeljom od 13 do 18. Krug s vodičem oko objekta iznosi 20 kn (2,65 eura). Nismo to iskoristili jer nam je vlasnica Maja predložila drugu, i to dužu i nama dražu opciju koja omogućuje full iskustvo s konjem! Opcija glasi da je moguće dobiti trenera / vodiča koji će s djetetom provesti 45 minuta (ili sat vremena). U to ulazi mala i zabavna edukacija o konjima (gdje žive, što jedu, što vole i ne vole) te priprema konja s djetetom, u kojoj će trener djetetu detaljnije i na zabavan način objasniti proces pripreme konja za jahanje, što uključuje timarenje, upoznavanje s opremom (što su sedlo i uzda, čemu služe itd.) te sam postupak sedlanja i uzdanja. Naravno, dijete će se u tome i samostalno okušati, u skladu sa svojom dobi i fizičkim mogućnostima, što je super ako dijete već luduje za konjima jer ima priliku sudjelovati u čitavom „procesu“. Nakon toga, slijedi jahanje u trajanju od 15 minuta, što je mlađem djetetu bilo sasvim dovoljno. Naš trener se zove Matija i odmah je kliknuo s Liv. Sve je super objasnio, a ona je upijala, uživala i još malo upijala! Sve joj je bilo jako zanimljivo i sve je htjela sama probati, što me nije iznenadilo jer je neustrašiva kad je riječ o životinjama pa sam znala da želi nešto više od samoga jahanja. Upravo to smo i dobili i ne mogu dovoljno nahvaliti kvalitetu usluge i Matijino vodstvo! Nakon jahanja, slijedi obrnuti proces – skidanje sedla i uzde, pranje žvale i konjskih nogu, ponovno timarenje i, ono u čemu je Liv posebno uživala, mazanje kopita. Preporučujem to iskustvo svoj djeci i roditeljima koji žele da dijete vidi da jahanje podrazumijeva i ozbiljnu odgovornost i brigu za konja, a ne samo uživanje i fotkanje u sedlu! Sav taj posao je još više učvrstio Livinu želju za bavljenjem konjima, u čemu je jahanje samo jedan „bullet“. I to ne uvijek onaj najvažniji!

Ako želite tu opciju, obavezno se najavite barem dva, tri dana ranije kako bi se Trajbarovci uspjeli organizirati na način da se jedna osoba posveti isključivo vama – što teško da će biti moguće bez vaše najave, s obzirom na količinu posla u svakom konjičkom klubu. Za tu opciju ćete izdvojiti 25 do 30 eura, ovisno o tome uzimate li sat vremena ili 45 minuta.

„Livin“ poni se zove Mercury, ima osam godina i super je za mlađu, odnosno manju djecu. Osim njega, upoznali smo i konjskog dedeka Picolla na kojem klinci često jašu oko objekta i koji obožava baš te šetnje s klincima. Tu su i Ruby te ostali konji koje smo upoznali u štali, jer svaki do njih ima tablicu s imenom – pa odmah možete reći djetetu kako se zove, bez da izmišljate Pegaze i Bukefale. Osim u štalu, može se ući i u dvoranu za jahanje. Mi smo baš stigli u pravo vrijeme, jer se i njoj odvijao trening starije djece koja već jašu samostalno. To je silno zainteresiralo Liv koja se, uvjerena sam, već vidi među njima, s onom kacigom, hlačama i čizmama koje su jako zgodne za vidjeti. Filmske scene i filmski ugođaj!

Nakon razgledavanja i dječjeg jahanja, bilo bi šteta da odete kući. Umjesto toga, ostanite na ručku! U prostoru Trajbar Teama je super restoran, nedaleko one sunčane terase za kavu. Bilo bi šteta propustiti oboje, kad ste već tu i kad je sve u prirodi! Hrana u restoranu je jako ukusna, a za djecu postoji nekoliko dječjih menija (znači, možete birati i niste osuđeni samo na jedan, i to onaj koji dijete obično ne voli). Želite li ručati, obavezno to najavite ranije kako se ne bi dogodilo da ostanete bez stola ili pak dugo čekate na njega. Vikendom su rezervacije za ručak obavezne, baš kao i dobar provod koji vas očekuje. Ako se, poput nas, ne najedete previše na ručku ili ne provedete doslovno pola dana među konjima, savjetujem i izlet u obližnje Zaprešićke dvore koji će se super uklopiti nakon jahanja u prirodi. Ta kombinacija me toliko zaintrigirala da nakon idućeg jahanja u Trajbar Teamu svakako produžujemo u Zaprešićke dvore, na još malo provoda, odmora i prirode!

 

Tips & tricks za još bolji provod s konjima

Da vaš i djetetov provod s konjima bude još bolji i sigurniji, evo nekih korisnih smjernica!

1. Odjeća i obuća

Iako se štale i prostor redovno čiste i održavaju, potpuno je nemoguće da ćete proći bez blata, prašine i pijeska koji su redovna pratnja bavljenja konjima. Zato, zaboravite bijele rukavice i sličnu filmsku kostimografiju! Obucite dijete u odjeću i obuću koju neće biti šteta zaprljati, što uglavnom znači trenirke, gumene čizmice, tenisice…za jahanje je obavezna zatvorena obuća, dakle ona iz koje ne vire prstići. Duge hlače su također must have, osobito ljeti kad će se dijete u kratkima prilično nažuljati u sedlu. Idete li ljeti, preporučujem da u ruksaku ponesete duge hlače (tajice, trenirka) u koje će se dijete presvući prije jahanja.

2. Uvijek se najavite

Čak i ako želite samo prošetati i pogledati konje. „Konjarima“ je vaša najava važna kako bi organizirali svoje vrijeme kako bi vam se mogli posvetiti i pružiti vam najbolje iskustvo!

3. Sve pitajte ekipu!

Ne razumijete se u konje? Ništa zato, niste sami! Pratite upute zaposlenika kluba koji će vas uputiti u pravila ponašanja među konjima. Također, ako ste donijeli kakav poklon konjima, kao su obično mrkve ili jabuke, najprije pitajte zaposlenike smijete li im to dati i na koji način. Naime, mnogi konji imaju točno određen raspored klopanja koji ne možete znati ako se ne obratite onima koji za njih brinu. Poštujte njihova pravila i štalski kućni red – i dobar vam se provod vraća u galopu!

 

«

»

Pratite na Instagramu