Pretraži
Na vrh
Europska putovanja Ljeto Putovanja Vikend izleti

Logarska dolina – idealan izlet za djecu i roditelje

Jednodnevni izlet u Logarsku dolinu

Odmah spojler, prekrasna je! Na ulazu plaćaš oko 7 eura po autu (ako ulaziš s autom), klinci naravno opet sve za džaba ☺. Na ulazu je super krajobraz i photopoint, ne propustite okinuti koju. Slike zbilja sjajno ispadaju i jedva čekam da ih uokvirim – a vjerujem da ćete i vi poželjeti svoje!

Glavno odredište Logarske doline bili su ondašnji slap i popularna Fairytale Forest, koja je to što joj ime govori: čarobna, bajkovita i stvorena za klince! Riječ je o odličnom konceptu koji spaja storytelling i genijalno uređen tematski prostor, posvećen domaćim slovenskim bajkama te svima znanim bajkama slavne braće Grimm. Svaki punkt (a ima ih čak 21) je dio neke priče. Tu su Petar Klepec, Pepeljuga, Tri prašćića…možete zamisliti Livinu reakciju!

Osim što je zabavno, sve je jako eko. Sve je, naime, napravljeno od drveta! Svaki punkt ima tablu s kratkim opisom priče, tako da je možeš ispričati klincu (ako je već ne znaš ili si zaboravio). Također, ima punkteva gdje upoznaješ floru i faunu šume, da klinci iz bajke i uče o prirodi! Sve je napravljeno s ciljem da se zabaviš, totalno spojiš s predivnom prirodom a pritom, naravno, čak i dobro najedeš! Klopa je pripremljena u „suradnji“ s bajkama. Preporučujem trgance sa sušenim kruškama, koje su glavna klopa jedne slovenske bajke: a uz to, razumije se, mirisne i fine! Cijela tura traje oko sat vremena, naravno i više ako se duže zadržite. Mi smo u komadu ispričali sve priče i upoznali svakog bajkovitog stanovnika!

Još jedna super stvar – gužve nije bilo! U šumi smo bili sami, samcati. Naravno, u dobrom društvu likova iz bajki! Da sve ne bude tako idealno, moram upozoriti na nešto vrlo važno. Čuvajte se krpelja i pregledajte klince! Nažalost, krpelja ima poprilično, a jedan se udomio baš na Livin vrat. Skinuli smo ga po „sam svoj majstor“ receptu, odnosno na stolu planinskog restorana i bez drame je podnijela cijelu operaciju. Note  to myself, nositi pincetu – što svakako i vama preporučujem! 

Nakon ručka i operacije, otišli smo na poznati dolinski slap Rinka. Do njegove blizine može se autom, nakon čega slijedi šetnja od desetak minuta. Za manje klince furajte nosiljku! Put je zaista strm i ne znam kako bi Liv mogla proći ga bez nosiljke. Odnosno, znam – nikako!

Ovo ne vrijedi za starije klince, pogotovo ako su pritom još i spretniji. Bit će im prava adrenalinska avantura! Slap je predivan – no malo nam ga je pokvarila činjenica da smo se doslovno kuhali od vrućine! Naime, poučeni planinom, dobro smo se obukli, samo je ovaj put sve to bilo višak. Sa slapa smo se zaputili u Zgornje jezerče, s ciljem da još prošećemo i popijemo kavu. Odlazak se činio pravi mačji kašalj.

Od slapa do jezera je 40 minuta vožnje, ali vožnje u stilu Brzih i žestokih! I to ne zbog nekog stiskanja po gasu, već slaloma i serpentina po zavojitoj cesti koja nas je prilično izgnjavila i preznojila (kao da do tada već nismo bili skuhani). Ipak, isplatilo se. Prošetali smo jezerom i popili kavu, što svakako preporučujem i vama. Naravno, ako preživite cestu i ako klinci nisu skloni rigoletu!

Sve u svemu, u prekrasnoj Sloveniji bilo nam je super i sigurni smo da se brzo vraćamo. A kako smo se proveli na slavnim Dolomitima – to ću vam opisati u idućoj recenziji!

«

»

Pratite na Instagramu