Pretraži
Na vrh
Ljeto Vikend izleti

Paleo Park u Balama – na kupanju s dinosaurima

Ljeto je stiglo i u ovu rubriku recenzija!

U želji za bijegom od gradskih vrućima, bacila sam se u potragu za novim vikend (ili duže) mjestima za klince i obitelj. Cilj je bio jedan – vode, vode, vode!

Prvi na našem putu tako se našao Paleo Park u Balama, malenom mjestašcu na istarskom priobalju koje je poznato po svom arheološkom nalazištu. Razlozi za Bale bili su jednostavni: kao velika ljubiteljica Istre, ne propuštam istražiti svaki njezin kutak na kojem Liv i ja još uvijek nismo bile. A s obzirom da je Liv velika obožavateljica dinosaura, prirode i vode, Paleo Park činio se idealan jer nudi baš sve to. I tako smo krenuli u novu avanturu, na jedan pravi ljetni izlet u prirodu!

Paleo park – cijena ulaznice

Baš kao i s vlakićem (da smo išli na njega), i upad u park bio je besplatan! Ah, te čari drage predsezone! Ipak, kao i s vlakićem, savjetujemo da provjerite hoće li u sezoni biti neka cijena – ili ova akcija vrijedi cijelu godinu! Možda se nešto promijenilo od prošle godine

O Paleo Parku

Paleo Park je vodeni park nastao na arheološkom nalazištu u Balama. Do njega lako i brzo možete doći na dva načina. Prvi je organiziranom (i besplatnim!) vlakićem koji vozi iz kampa Mon Perin. Nažalost, ovaj put smo to propustili pa nemam info iz prve ruke, no svakako savjetujem da, ako se odlučite za taj način putovanja, prije svakako provjerite s kampom kad vlakić polazi i je li (još uvijek) besplatan. Naime, mi smo u Balama bili prošli tjedan (kraj lipnja), kad sezona još nije dosegla špicu – tad je bilo besplatno, no ne znamo za dalje! A vi znate onu dobru, staru maminu – prvo nazovi, pa sve lijepo pitaj, da ne bi bilo puse u kakav mirni vagon! 

Mi smo ovaj put do parka došli autom. Dočekao nas je veliki i posve prazan parking – kao što sam rekla, taman smo uranili pred službenu sezonu. Iako zaista nisam fan gužve i bazena, moram priznati da je cijela ta praznina bila malo spooky, kao u kakvom čudnovatom filmu. I kad sam se „pomirila“ s našim glavnim ulogama (i zamišljala scene vrijedne dobrog horora), na mjesto radnje stigla su dva velika busa – s dva vrlo bučna, raspoložena razreda! E, to je tek značilo da slijedi pravi tulum! 

 

Izlet u prirodu uz fora edukaciju

Kad smo ušli u Paleo Park, prvi dojam mi je bio – wow! Iznenadilo me koliko je velik, novouređen i doslovce stopljen s prirodom. Prava uživancija za aktivne klince, osobito one zaljubljene u dinose! U parku se nalazi bogata šetnica iz koje svakih par metara izranja dinosaur, a uz svakog od njih stoji njegov „info“: kad je živio, što je klopao i ostale fora informacije za djecu (a i nas odrasle željne edukacije). Makete dinosaura izgledaju sjajno, posve autentično „kao da je živ“: Liv nam se zaljubila u jednog jako dugovratog, kojemu je dugo pravila društvo! Uz makete i kosture, tu su i velike ljuske jajeta kao photo point te pješčanik stvoren za ludu pustolovinu – u njemu je, naime, kostur dinosaura kojeg će klinci „slučajno“ pronaći! Reakciju možete zamisliti – baš kao i zabavu koja će uslijediti! Uz šetnicu je postavljena i fora lenta vremena o povijesnim razdobljima iz doba dinosaura, fora dječji mostić te 3 D otisci dinosaurskih stopa. Sve vrlo „stvarno“, pogođeno i edukativno te prava prilika za učenje uz zabavu. Zato me ni ne čude ona dva razreda, jer mjesto je idealno za vrtiće i škole kao zgodan i edukativan izlet u prirodu – a nakon fora učenja, vrijeme je za kupanje! 

Dino – bazeni i sadržaji za klince

Bazen ili dinosaur, pitanje je sad! U Paleo Parku odgovor je – oboje! Bazeni su, naime, u obliku dinosaura (samo to vidite tek na zračnim fotkama, bazen je prevelik da golim okom skužite). Voda je ugodna i spas u ovim danima, samo mi je žao što nema više sadržaja. Pritom mislim za sadržaje za klince, u obliku tobogana, sprava i ostalih vodenih zabavnih aktivnosti. Štoviše, to me malo čudi s obzirom da su posjetitelji parka u najvećem broju baš obitelji s klincima, no tko zna – u sezoni možda i toga bude više! Mi smo zatekli samo jednog „vodenog“ dinosaura na kojemu se možeš odmoriti od plivanja. Šteta, kažem – mjesta za vodene aktivnosti zaista ima puno i nadam se da će ga Paleo Park iskoristiti u budućnosti. Na veliko zadovoljstvo klinaca – posjetitelja! 

 

Paleo Park – plusevi 

  • pristupačnost i stopljenost s prirodom
  • autentične makete i sjajno organizirana edukativna staza
  • izlet u prirodu po mjeri svakog klinca
  • voda, voda, voda! 

Paleo Park – minusi

  • nedostatak dodatnih zabavnih sadržaja za klince (igre, sprave, vodene aktivnosti)
  • nedostatak prirodnoga hlada (najveća zamjerka)

Naime, čak i ako imate klinca koji ne treba dodatne animacije u smislu sprava i igara, nedostatak prirodnog hlada veoma je težak (kako za klince, tako i za nas). Naravno, to ne znači da hlada nema uopće – postoje zgodni rasklopni suncobrani (uz ugodne i „namještajuće“ ležaljke), no smatram da (bar u doba zvizdana) ne mogu zamijeniti prirodan hlad. A baš nam je on najviše nedostajao! 

Sve u svemu…

6 /10! Preporučujem kao zgodnu edukativnu šetnju, izlet u prirodu s klincima i dobro rješenje „tragačima za vodom“. Idealno za klince – ljubitelje dinosaura i one koji ne trebaju dodatne animacije (tobogane, ljuljačke i slično). Nedostatak je što nema prirodnoga hlada i spomenutih sadržaja za klince svih karaktera. Za ovo prvo ne znam, no za drugo se nadam da će se u budućnosti promijeniti jer je sve ostalo zbilja na razini. No unatoč tim minusima, svakako se vraćamo: u Istri smo „doma“ i park nam je „na putu“, a naš će drugi posjet biti onaj vlakićem. Ali van sezone, kad stanu ljetne gužve! 

 

«

»

Pratite na Instagramu