Pretraži
Na vrh

Hike iz snova

Svi koji me prate znaju koliko volim Sloveniju. Ima sve! Prirodu, klopu, sadržaje za klince i odrasle i ništa manje važno – blizu je za vikend!

U vikendu s curama kad smo posjetile Hižu Franko, prva su stanica zapravo bila Tolminska korita – na kojima ja, „Slovenka“, nikad nisam bila. Srećom da sam ispravila i taj propust jer je mjesto očaravajuće i jednostavno ga moram posjetiti i s Liv! Nikad nisam vidjela takvu boju rijeke, a mogla bih se kladiti da nije ni puno vas! Zato, ne dužite i pakirajte za jezera, a ja vam donosim sve važne detalje!

Tolminska korita su prirodni fenomen smješten u dolini rijeke Soče. Uski kanjon se proteže kroz stijene te obiluje kristalnom vodom, slapovima, vodopadima i jezerima na kojima ćete poželjeti ostati zauvijek. Sve istovremeno izgleda i divlje i bajkovito, a kroz sve to još vodi i šetnjica za svake noge, i dječje i odrasle! Staza uz korita je duga oko 2 km (dakle, ne morate ni biti u kondi), a vodi vas preko drvenih mostova, stepenica i preslatkih šetnica tijekom kojih nećete vidjeti samo savršenu prirodu, već i brojne fenomene i atrakcije kao što su Vražji most, vodopad Osojnica i Danteova jama (prema legendi, ovo je mjesto toliko očaralo slavnog Dantea da je upravo ondje 1302. godine napisao nekoliko stihova svoje Božanstvene komedije). Dakle, ako vam moje iskustvo s Tolminskih korita nije dovoljno za posjet, znajte da imate i preporuku od Dantea! Eh da, na nekim mjestima se može i kupati – no, o tome više na ljeto kad se vratim! Vama želim da me u tome preduhitrite!

Volite šetnju? E, sad ćete još više! U blizini Tolminskih jezera se nalaze još neka genijalna mjesta za šetnju kao što su planine Triglav i Krn, Bohinjsko jezero, a tu je i šarmantni Kobariški muzej za željne povijesti i pobjede u kakvom kvizu općeg znanja. Ako pak guštate u arheologiji ili doma imate malog Indianu Jonesa,  možete posjetiti i arheološki nalazište na obroncima obližnje planine Stol koje datira iz brončanog doba. No, za klince će biti možda najatraktivniji Tolminski muzej jer nudi iznimno interaktivne izložbe.

Sama šetnja niz Tolminska korita, kao što sam rekla, nije teška. Većinom je ravna, no bolje vam je imati iste takve ravne cipele – dakle, štikle ostavite gdje im je i mjesto! Što Se tiče dječjih nogu, pripazite na malo mlađe klince ili djecu s posebnim potrebama jer unatoč većinskoj ravnini staze, postoje i neki dijelovi koji bi za njih mogli biti izazovni (stepenice, uzbrdice). Također ih držite na oku kad su u blizini rijeke – znate koliko klinci mogu biti znatiželjni i „spremni“ na opasnost, pogotovo kad ne kuže da opasnost postoji! Savjetujem da im ponesete i kakvu sitnu klopu i vodu, da mogu štogod gricnuti ili se osvježiti. Znate da priroda umara, i to na onaj najbolji način! Staza je jednostavna, dobro obilježena i s postojećim uputama za sigurnost i korištenje. Ipak, ako baš nikako niste „od prirode“ pa niste ziher kako ćete solo – uvijek možete unajmiti i lokalnog vodiča koji zna stazu kao svoj džep!

Želite se i konkretnije okrijepiti? Opet ste na pravom mjestu! U blizini Tolminskih korita se nalaze brojni fora kafići i restorani od kojih su za preporuku Gostilna Mahorčić, restavracija Kotlar i Gostilna Pri mostu.

Dalje po selima? Može! U blizini se nalaze sela Tomlin i Kobarid koja nude nezaobilaznu šansu da istražite domaću vibru, tradiciju i kuhinju.

Još uvijek vam nije dosta adrenalina? Možete ga naći i u zipline parku, pogotovo ako imate klince starije od 10 godina i više od 130 cm (tako kažu sigurnosna pravila). Javite kako je bilo!

Ako su vam klinci premali za zipline ili niste ljubitelji adrenalinskih injekcija, uživati se može i na drugi način! Manji klinci i ljubitelji životinja će se oduševiti posjetom na jednu od brojnih lokalnih farmi na kojoj mogu vidjeti krave, ovce, kokoši, svinje i druge domaće životinje. Već znam jednu koja će jedva dočekati (i koju ću poslije jedva odvući doma).

Niste zipline ni farmerski tip, ali ste zato vodeni? Opet ste tu i ne idite dalje? Zar ste uopće sumnjali da na jednoj Soči nema vodenih aktivnosti poput raftinga, kajaka, stand up paddlinga, canyoninga…i ne, ne vrijede ista pravila kao za zipline jer su rute prilagođene klincima svih uzrasta. Što znači da se definitivno vraćam i s Liv, a vama javljam kako je bilo!

Čitamo se!

 

«

»

Pratite na Instagramu