Pretraži
Na vrh
Putovanja

7 super razloga za igranje u pijesku

Zašto pijesak

Priznajem da nisam veliki fan pijeska i da sam više tip za kupanje na stijenama. Jasno, tu se potpuno prilagođavam Liv koja je (za sad) veliki fan pijeska. Osim što joj je još uvijek najpraktičniji za samostalni ulazak i izlazak iz mora (plićak, mekoća), pijesak je garancija genijalne i kreativne zabave na plaži. Baš sam ga zbog toga zavoljela i ja i jedva čekam da ga opet dohvatimo! I ove godine se bacamo na kopanje, kule, labirinte i ostalu gradnju i poneko rušenje. Zašto toliko uživamo u pijesku, s vama dijelim kroz sedam razloga!

1. Pijesak razvija maštu i kreativnost

Kuće, kule, labirinti, autoceste, pa čak i cijela sela ili gradovi – malo što se ne može izgraditi od pijeska! Potrebno je samo malo mašte i kreativnosti, a pijesak potiče upravo na to. Bezbrižna igra i ozbiljan projekt čine kombinaciju za najbolju pametnu zabavu u prirodi i blizini mora za brzo osvježenje!

2. Pijesak potiče strpljenje i koncentraciju

Građevine u pijesku ne nastaju klikom, pa tako ni u jednoj sekundi. Za gradnju su potrebni strpljenje i koncentracija, a to je upravo ono što nam danas svima često fali (pa tako i našim klincima). Život je za sve postao prebrz, pa je za sve dobro da nekad stanemo na loptu (ili na lopaticu). Kao i sve ostalo, klinci to najbolje usvajaju kroz iskustvo igre – a vrijednosti koje usvajaju su veće od tog zamka koji će vam važno osvanuti pred nosom!

3. Pijesak pomaže u razvoju motorike

Igre u pijesku su aktivne i traže puno kretanja. Iako ih na fotkama često vidimo kako sjede nad „bauštelom“, klinci se u praksi jako puno kreću. Moraju ustati da napune / isprazne kantice, oblikuju građevinu sa svih strana, nešto učvrste, nešto „omekšaju“…uglavnom, jako puno finih pokreta koji vježbaju motoriku, ali i kogniciju i rješavanje problema. Opet kažem, sve kroz igru. Samo se zagledajte u ozbiljne face i postat će vam jasno koliko se zabavljaju!

4. Pijesak je besplatan

Svaka čast napuhancima i ostalim igračkama za more, no tko kaže da zabava na plaži uvijek mora koštati? Pijesak je besplatan i ima ga za sve! Super je zabavan način da uštedite novac i istodobno zaradite pravo bogatstvo koje dijete dobiva kroz igranje u pijesku. Zato, ne štedite i uživajte! Pijesak će vam vratiti na najbolji način.

 

5. Igra nema kraja

Ovaj važan faktor je smrt za svaku dosadu. Igra u pijesku nikad nije ista i baš zato joj nikad nema kraja. Uvijek se može napraviti nešto novo i drukčije, čak i kad je „tema“ ista kao jučer. Grad može postati veći i zgusnutiji, labirinti luđi a zgrade sve kompleksnije. Mogućnosti je toliko koliko i pijeska, a za njega znamo koliko ga ima!

6. Pijesak je za sve

Pijesak vas ne pita za godine ni iskustvo. Super je za mlađe i starije klince te za nas odrasle i starije od nas – jednostavno, čitava obitelj se može uključiti! To je super igra za timski rad i bonding kojih nikad dosta kad ste svi zajedno. Isto tako, dijete u pijesku može uživati s vršnjacima, ali i potpuno solo ako nema društva u blizini (i ako vi želite malo uživati u čitanju knjige ili kavi na plaži). Jednostavno, pijesak se lako prilagođava svakoj situaciji i u svakoj jamči odličnu zabavu. Hvala mu!

7. Pijesak je na otvorenom

Nikad se neću umoriti od ponavljanja koliko mi je važno da je Liv na otvorenom. Baš tamo je i pijesak! Svježi morski zrak, ugodno sunce, opuštajuća hladovina, borovi, cvrčci…sve je to sjajno okruženje za igru koja je dostupna preko cijelog dana. Svi već znamo blagodati boravka na otvorenom. Iskoristimo svaku sekundu vani i ostavimo iza sebe barem jedan grad!

 

«

»

Pratite na Instagramu