Pretraži
Na vrh
Vikend izleti

Terme Čatež – spontani izlet u zabavne vode

Kupanje na samo pola sata od Zagreba

Već znate koliko vremena ulažem u planiranje putovanja i da mi nije žao ni sekunde pred Googleom jer smatram da je planiranje pola putovanja. Ukratko, što bolji plan, to bolji i provod! Ipak, ovih dana sam učinila nešto posve neplanirano, spontano, brzopotezno – a to je kratki izlet u terme Čatež!

Ista takva je bila i odluka. Spremili smo stvari gotovo u sekundi, pokupili klince iz vrtića i škole i u pratnji njih i drugih odraslih, krenuli „otkriti toplu vodu“. U Čatežu sam već bila, ali jako davno, toliko da se ni ne sjećam kako mi je bilo. No, ta „amnezija“ mi je jako odgovarala jer sam se osjećala kao da idem na posve novu lokaciju, a jako volim te odlaske u nepoznato! Liv i Maks nisu imali pojma kamo idemo ni kakav nam je plan, pa su bili gotovo u šoku. No onom pozitivnom, jer znamo da klinci vole iznenađenja (pogotovo kad shvate da uključuju i bazen).

Krenuli smo oko 8.30, s idejom da smo tamo već u 9 (do Čateža iz Zagreba ima tek posla sata, tako da ni ne osjećate da napuštate grad). Kad smo došli, bili smo jedini. Možete zamisliti moju sreću zbog toga jer čak i oni koji me ne znaju, već nekako znaju koliko mrzim gužve. Bila je neprocjenjiva samo ideja da imamo toplice za sebe (uz malobrojno društvo simpa penzića). Kako je ta ideja izgledala u stvarnosti? Za početak idemo od same unutrašnjosti!

Nisam imala pojma koliko je velik unutarnji dio s bazenima. Priznajem, očekivala sam da je manji, pa sam ostala paf i prije nego sam ušla u bazen! Osim što je ogroman, bazen je vrlo pametno strateški izgrađen. U velikom bazenu (onome za odrasle) su penzići vježbali aguaaerobic, i to uz glazbu Enriquea Iglesiasa (i svima nam pružili dobar primjer za povratak vježbanju). Na drugom krilu su bazeni za djecu (veću i manju). Naravno, bazeni nisu „sami“! Tu su tobogani za veću i malo veću djecu te prefora gusarski brod za najmanje klince.

Tobogani za veće klince su malo strmiji i brzi, idealni za djecu koja vole akciju. Naravno da sam ih sve isprobala (i nikome zauzela mjesto u redu J). Također mi se svidjelo što je čitavo uređenje dio neke priče, npr. tobogani za veće klince su uređeni kao dio neke zabavne džungle, što se super slaže s gusarskim brodom. A gusarski brod je mrak! Ne bi ga se odrekao niti Francis Drake. Gotovo je u prirodnoj veličini. Dobro, pretjerujem, ali ima sve i pritom je interaktivan. Daleko od toga da je samo ukras, već pravi pravcati poligon za igru. Klinci se mogu popeti na palubu, stati za kormilo, hodati po mostiću, penjati se na jarbol, pucati iz vodenih topova a nakon svega toga, spustiti se na jednome od čak 3 tobogana koja se nalaze na brodu. Vrh!

Gotovo nijedan tobogan nije sasvim običan. Neki puštaju mlazove vode, neki su vrlo slalomski nastrojeni, a neki su baš za male, male kikače. Ima atrakcija za sve uzraste i koliko god godina ima vaše dijete, nema šanse da ne nađe tobogan za sebe! Ako imate teense, ne ostavljajte ih doma. Za njih su tu umjetni mlazovi za surfanje. Da, da, surfanje, tko bi mu odolio!

Jednako su „karakterni“ i sami bazeni. U onom srednjem se svakih pola sata puštaju umjetni valovi koji su pun pogodak za sve – dovoljno su mali da ne poklope mlađe klince, no dovoljno veliki da oni stariji osjete da ih „nose“. U cijeloj priči je i vanjski bazen uz kojeg se ulazi iz unutarnjeg (ili s tobogana, ako ste poput nas). Svi bazeni su veoma čisti i uredni, a posebno me oduševilo što se ne osjeća onaj jaki miris klora koji obično „prati“ sve bazene.

A je li voda hladna? Baš to ste me često pitali u inbox! Ne znam što preferirate, no nama nije bila (ni djeci, ni odraslima). Ne znam koliko stupnjeva je imala, no bila nam je idealna.

Također ste me pitali je li hladno vani te je li istina da se ne može bez ogrtača. Moje iskustvo je bila vrućina! Štoviše, u jednom trenu nam je bilo tako vruće da smo morali izaći van na kavu (naravno, na sunce). Usred trećeg mjeseca smo se pržile kao gušteri, i to bez ogrtača u kupaćem kostimu. Ne znam kakvo vrijeme će vas uhvatiti vani, no moj je savjet da se ne zabundavate. Kao što rekoh, u samim termama je veoma toplo, tim više što su u staklu i što je vani bilo jako sunce, što znači da će s nastavkom proljeća biti sve jače. No, pošto proljeće ipak zna biti varljivo, možda bolje da ipak uzmete ogrtač, pogotovo kad poželite kavu na suncu – a to nikako nemojte propustiti!

Ono što vam savjetujem da propustite je pizza. Naime, bila je…hm, ne baš jako fina. U to ime, savjetujem da budete pametniji od nas i radije si uzmete hranu od doma (trebat će vam okrjepa nakon vodenih provoda). Mi smo uzeli tek voće i gricke, računajući na tamošnju pizzu – i to je bila jedina greška u koracima!

Sve u svemu, iza nas je savršeni dan koji želim i vašoj obitelji. Da provod bude bolji, planirajte ga spontano. Ponekad je najbolje sve pustiti u vodu!

«

»

Pratite na Instagramu