Pretraži
Na vrh
Putovanja

Susak – otok pijeska, prirode i presretnih klinaca

Pješćane plaže

Na pitanje gdje su najljepše plaže za djecu u Hrvatskoj uvijek rado i spremno odgovaram – na Susku! Na Susak odlazim već duže od 14 godina, a Liv vodim sa sobom od njezinog rođenja i sretna sam što imamo mjesto poput Suska. 

Razloga je mnogo – tišina, mir, priroda, nedostatak prometa, enormne količine čistog, mekog pijeska…podsjeća me na ljetovanja kakva su nekad bila, kad smo bili klinci i bezbrižni do daske, daleko od ekrana i slične „nove stvarnosti“. Baš takvo ljetovanje htjela sam priuštiti i Liv – mjesto gdje će biti totalno slobodna i bezgranično uživati u istraživanju i kreativnosti. 

Susak mi je za to upravo idealan – a pokazalo se, i njoj! Ipak, prije nego što se uputite na Susak, možda jer dijelite moj stav ili možda privučeni onim „najljepše plaže za djecu u Hrvatskoj“, moram vas upozoriti da unatoč svim njegovim ljepotama i prednostima, Susak ipak nije otok za sve. A je li za vas, saznajte u tekstu! 

O Susku

Susak je takav da ga voliš ili ne voliš. Još nisam upoznala nekoga tko je između! I to me ne čudi, jer je tip otoka kojeg ne može svatko „prožvakati“. Ne samo zbog količine pijeska, već i posebne energije koja kruži otokom – dok će nekome biti pomalo spooky, drugi će uživati u pitomoj divljini koja se sastoji od mira, nedostatka gužve, prirode i…pijeska. 

Kao takav, čitav Susak je pješačka zona. Auta nema, pa nema šanse da te neki pobere – prije će te pobrati traktor ili tačke ili kako kažu domaći, kariole. Možemo ih nazvati glavnim službenim prijevoznim sredstvom na otoku – recimo, kad dođu gosti, domaćini ih nerijetko dočekaju s kariolama u kojima im voze stvari do apartmana. Neobičan, genijalan i totalno cool doživljaj – kao da ste došli u neki stari svijet, iz doba naših prabaka i sličnih davnih predaka. Među onima sam koji vole taj tip odmora, daleko od grada, gužve i „brzine“. Zato svake godine jedva čekam Susak i vjerno mu se vraćam, od sada i s Liv! 

Susak je, naime, pravo mjesto za nju – a zašto baš Susak, odajem u nastavku!

Što sa sobom (i klincem) na Susku?

Mogućnosti je mnogo (i u svakoj očekujte više ili manje pijeska). Liv je u njemu uživala do daske! Satima je prelijevala more iz kantica, gradila kule i labirinte, pravila pješčane „kolačiće“…i naravno, jurcala po mekom i sigurnom tlu! U tom smislu, pijesak je idealan za klince i zbog njega Susak mnogi roditelji vole kao mjesto gdje su najsigurnije i najljepše plaže za djecu u Hrvatskoj. Ako ste i vi tog stava, klincu svakako ponesite pribor za igru u pijesku – kantice, lopatice, grabljice i sličan alat za hand made zabavu! Naravno, kako Liv postaje starija, tako i njene kreacije u pijesku (kule, gradovi, dvorci) postaju sve kompleksniji, a otvara se prostori i za brojne druge igre na plaži za koje je prije bila premala. Načina za kreativnu igru zaista je mnogo, a dodatne rekvizite kao što su grančice, kamenčići i slično možete naći posvuda u prirodi. Samo malo mašte i zabava je tu – i to, naravno, ona bez ekrana! 

 

 

Zbog nedostatka prometa i gužve te zbog pijeska, mora i dovoljno plićaka, mnogi klinci na Susku zaista uživaju. Štoviše, toliko su slobodni da komotno možete na koju sekundu spustiti oko s njih bez straha da ih nećete ugledati kad vratite fokus – bit će tu, u pijesku gdje ste ih „ostavili“! Baš zbog tog pijeska i plićaka, mnogi klinci su baš na Susku naučili plivati pa ako vam je to plan, nema boljeg mjesta za prve „korake“ u moru. 

A osim za kupanje i igranje u pijesku, Susak je idealan za duže ili kraće šetnje. Lokalni (i prohodni) putići vas vode u prirodu, kroz bambuse i grmlje, tako da ćete imati osjećaj da ste u Kambodži – i jesam li već spomenula pijesak, pijesak, pijesak? Znam da jesam, ali nikad dosta, jer pijesak je na Susku uistinu sveprisutan! Bez obzira koliko ga volite, pomirite se s time da ćete ga ponijeti sa sobom s otoka – i još ga danima pronalaziti u odjeći i kosi! 

Smještaj na Susku

Na Susku postoji jedan mali boutique hotel i privatni apartmani. Mi smo bili u ovom drugom. Smještaj je za nas idealan – uredan, funkcionalan, čist i totalno old school. Znači, nema IKEA namještaja i uređenje je tradicionalno domaće – ono, kao da si došao kod nekoga doma, ali prije cca 40 godina. Za mene je to totalno šarmantno (i svojevrsni mindset za povratak u djetinjstvo) – baš ono što trebam na odmoru i moru! 

Što ponijeti na Susak?

Ljekarnu i hranu. Ne šalim se! 

Na Susku, naime, nema ljekarne. Savjetujem da ponesete kućne lijekove, flastere, gelove i sve ostale stvari iz kućne apoteke za koje pretpostavite da bi vam mogli zatrebati za prvu ruku (ili nogu, ili glavu…znate na što mislim!). 

A osim što nema ljekarne, na Susku nema niti liječnika. No, ne brinite – što se tiče klasičnih ljetnih ozljeda kao što je nagaz na kakvog ježa ili trn, nezgodno „pristajanje“ na nogu i slično, lokalno je stanovništvo i više nego iskusno u njihovom saniranju. Praksa, naime, čini majstora i spretno će vam (i rutinski) priskočiti u pomoć. Nije da im je prvi put…a sigurna sam, niti zadnji! 

Što se tiče hrane, i to ponesite. Na Susku se nalaze dva dućana, no prilično su malena i pritom skromno opskrbljena. I kako to već biva na otocima, cijene su nešto više od onih na kopnu. Zato, moj je savjet da napunite gepek prije plovidbe, osobito ako ste vi ili klinac alergični na neke namirnice ili imate poseban režim prehrane. Tako ćete biti sigurni da ste opskrbljeni! 

Nema potrebe da pakirate hrpu odjeće i obuće. Što se toga tiče, dovoljan vam je jedan ruksak jer vrijeme uglavnom provodite u badiću i jednoj, dvije kombinacije koje stalno „šaltate“ (bar ja tako radim). 

I još nešto – voda na Susku nije za piće i računajte da ćete je kupovati u dućanu. Ako želite, s kopna ponesite i nju – mada ćete je sigurno pronaći i u ona dva dućana! 

Kako do Suska?

Brodom, naravno! Katamaran polazi s Lošinja i/ili iz Rijeke, a ima i iz Pule.  Mi uglavnom idemo onime iz Rijeke, cijena karte je 10€ za odrasle (u jednom smjeru), djeca do 3 godine ne plaćaju.

E, sad! Plovidba od Rijeke do Suska traje 3, 5 sata (skoro kao film Titanic, jel’). Mnogi od nas rado će ih (is)koristiti za panoramsko gledanje škojeva i mora, no naravno – klinci nisu u tom điru!  Klincu ponesite dovoljno (z)animacija za boravak na brodu. A vama preporučujem kakvu dobru knjigu – ako niste fan gledanja u škojeve i more! 

Također, ako vam se nakon pročitanog teksta sve na Susku čini previše (ili premalo), znajte da ga možete posjetiti i u jednodnevnom izletu. Jednodnevni izletnički brodovi kreću s Malog Lošinja i na Susku su za pola sata – a nakon kupanja i šetnje, vraćaju se „u grad“. Pa, ako vam je višednevni boravak na Susku ipak too much, predlažem jednodnevni izlet. Osobito ako klinci i vi volite pijesak – u tom slučaju, plaže na Susku za vas će spadati u najljepše plaže za djecu u Hrvatskoj!

Sve u svemu…

Tko voli pijesak, divljinu, nedostatak gužve i udaljenost od grada, taj će uživati „kao mala beba“. Ostali baš i ne, bar na duže staze. Vi najbolje znate koji ste tip i je li Susak za vas ili ne. Ja mu dajem peticu veliku k’o more – i pritom još i visoku k’o kulu od pijeska! 

 

«

»

Pratite na Instagramu