Pretraži
Na vrh
Europska putovanja Ljeto Putovanja

Putovanje u Nassfeld: Aktivnosti, Savjeti i Avanture s Djecom

Planinarenje s djecom: bijeg od gužvi i vrućina

Ljeta provodimo u planinama, izbor koji je više nego očit za našu obitelj. Razloga je mnogo, ali glavni su bijeg od gužvi i vrućina, akcija u prirodi gdje Liv niti jednom nije pomislila na screen time, zajedničko provođenje vremena, svjež i friški zrak te spavanje već u 20h od najslađeg umora. Kako Liv raste, putovanja s djecom nikada nisu bila tako uzbudljiva i ispunjujuća.

Zašto smo odabrali Nassfeld: savršeno mjesto za putovanja s djecom

Prošle godine smo bili u Dolomitima i Sloveniji, stoga smo htjeli malo promijeniti. Nassfeld je bio Brunin izbor, ali kada sam počela istraživati o ovom čarobnom mjestu, odmah sam rekla može!

Pustolovine u prirodi

Nassfeld, smješten u Austriji, pravo je mjesto za izlete i putovanja s djecom. Bilo da ste u potrazi za pješačenjem ili biciklizmom, Nassfeld je raj za obitelji koje vole prirodu i planinarenje. Tu su jezera za veslanje, plivanje i ribolov, a staze su prilagođene svim dobnim skupinama, čineći ga savršenim mjestom kamo s djecom.

Card+ Holiday: ključ za uživanje u Nassfeldu

Must have – Family holiday kartica Card+ holiday. Ova kartica omogućuje vam pristup mnogim atrakcijama, često besplatno ili sa značajnim popustom. Mi smo svoju dobili u hotelu, a bila je uračunata u cijenu smještaja. S njom, svaki dan smo otkrivali nešto novo, bilo besplatni pristup žičarama, popusti na razne atrakcije poput pendolina ili Llama trekkinga. 

Smještaj: Falkensteiner Sonnenalpe

Odsjeli smo u hotelu Falkensteiner Sonnenalpe. Inače preferiram smještaj s domaćom atmosferom, u nekoj planinskoj kućici ili na nekom OPG-u, no ovaj put sam znala što tražim – ne želim kuhati dok sam na odmoru. Ok, to mogu dobiti i u nekim manjim smještajnim kapacitetima, no presudila je i igraonica i bazen koji hotel ima (naravno, zbog Liv). Doduše, morat ću ovdje dodati kako je takva vrsta hotela definitivno bila nepotrebna jer nam na kraju sve te hotelske aktivnosti nisu bile potrebne. Dolazili smo u hotel navečer, taman na večeru, a nakon večere Liv vi zaspala doslovno k’o klada. 

Smještaj i sve u hotelu bilo je vrhunsko i na nivou. Najviše nam se svidjelo osoblje, koje je mahom bilo iz Hrvatske. Sa svima smo se super skompali i osjećali kao doma – dobro, ne doslovno, obzirom na luksuz hotela, al’ znate na što mislim.

Letenje, pljuskanje i neplanirana šetnja

Pendolino! Pendolino! Liv nije prestala govoriti o tome. Tako je počeo naš prvi dan u Nassfeldu, a mi smo znali da nema vremena za gubljenje. Već smo s Card+ karticom, koja nam je pružila pogodnosti u određenim aktivnostima, planirali naš dan, a Pendolino je bio prvi na popisu. Žičarom smo se popeli do vrha brda Madritsche, uzbuđeni zbog vožnje ovom stazom. Očekivala sam gužvu, ali nije bilo ni previše ni premalo ljudi. Sve je bilo savršeno za Livinu prvu vožnju Pendolinom. Krajolik pun kravica i nevjerojatna vožnja učinili su da odmah poželimo još dva kruga. Nije jeftin sport, ali kad smo već tamo…

Za one koji se pitaju što je Pendolino, to je uzbudljiva ‘viseća’ staza dugačka 2,2 kilometra, koja omogućuje ljetno sanjkanje na vrhu brda Madritsche na 1.919 metara nadmorske visine. S Card+ karticom, koja nudi brojne popuste, vožnja Pendolinom košta manje, a sva djeca, pa čak i odrasli, sigurno će se zaljubiti u ovu atrakciju. Tako ćete za Pendolino s popustom platiti 11€ po osobi. Klinci sami na Pendolino mogu sa 6+, tako da je Liv bila naravno nama u krilu. 

U podnožju smo primijetili Nassfeld Outdoor Park. Liv je bila premala za njega, ali izgledalo je savršeno za malo starije klince. Morat ćete to sami istražiti!

Aqua Trail Nassfeld: Prirodna igraonica za cijelu obitelj

Zatim je uslijedilo Aqua Trail. Krenuli smo dosta kasno (oko cca 14.30), pa je bilo manje ljudi.  Staza je bila čarobna, s raznim vodenim elementima, mlinovima i interaktivnim spravama. Djeca su otkrivala razne stvari pomoću vode, a čak sam vidjela i tatu s kolicima. Ne znam kakva su to kolicima trebala biti! .

Na svakom ćošku zastane vam dah od ljepote. Ali kada stignete dolje, tek vas tada opali prava ljepota. Na jezeru je bila i igraonica, čak i replika broda za penjanje. Liv je odvalila, a mi smo bili pametni pa smo uzeli pivicu sa sobom. Raj na zemlji! Doslovno smo imali cijelo jezero za sebe.

Nakon nekog vremena koje smo proveli dolje na jezeru, nisam ni primjetila da oko nas više nema aposlutno nikoga. Bilo je oko 16.30h. Prvo mi je bilo super, gle, imamo cijelo jezero za sebe, no, mrvicu kasnije mi je bilo baš čudno. Kako to da odjednom nema nikoga? Onako još isparanoizirana od vremenskih neprilika u Hrvatskoj, gledam jel’ ljudi znaju nešto što mi ne znamo? Da se ne bliži neka oluja svih oluja… kakva me sreća prati, ne bi ni to bilo čudno…. sad je već bilo malo spooky.

A onda mi je sinulo…  Žičara! Žičara se zatvara 17h. Nema šanse da stignemo na nju. Mi smo dolje skroz na jezeru, a do gore nam treba najmanje pola sata do 45 minuta s Liv.

Gledam na Google Maps koliko nam treba pješke do hotela – 2h. Nije strašno, ali nije ni malo. Hvala Bogu na nosiljci! Sretno smo došli u hotel i zaspali kao klade od friškog zraka. Balkon i pivica su nas čekali već u 20h. Taj dan, sa svojim putovanjem s djecom i planinarenjem, bio je pun iznenađenja, smijeha i ljepote. A to je bio tek početak.

Malo više o Aqua trailu:

Aqua Trail u Nassfeldu, poznat i kao “BergWasser”, nevjerojatna je atrakcija koja kombinira prirodne ljepote s obiteljskom zabavom. Ovaj jedinstveni put pruža posjetiteljima priliku da istraže vodene čuda planine.

1. Staza kroz prirodu

Dugačak 1,5 km, ovaj put je zapravo prava staza sa vodopadima. Ako ste mislili da su slapovi samo za gledanje, ovdje ćete shvatiti da su i za igranje. Djeca mogu galopirati od potoka do potoka dok se pretvaraju da su mali inženjeri.

2. Vodene ludorije za sve

Od vodenih kotača do malih brana, ovdje postoji nešto što će zadovoljiti svakog malog (i velikog) znanstvenika u vašoj obitelji (Bruno). Želite biti mokri do kože? Samo idi naprijed!

3. Škola u prirodi? Zašto ne!

Za one koji žele dodati malo edukacije u svoje zabavne planinske avanture, ovdje se možete naučiti o tome koliko je važna voda, a da vam nije dosadno. Možda čak saznate i nešto novo!

4. Pogled koji će vam oteti dah (ne doslovno, nadamo se)

Uzmite trenutak da zastanete i udahnete nevjerojatne poglede na okolne planine. Onda nastavite prskati.

5. Dođite svi!

Ako mislite da kolica ne mogu proći kroz ovu stazu, razmislite opet! Aqua Trail je pristupačan za svaku generaciju, pa čak i one koji vole piknik na planini.

Ako želite dan prepun vodenih avantura, smijeha, i uživanja u prirodi, Aqua Trail je staza koju ne smijete zaobići.. Samo ne zaboravite ponijeti dodatnu odjeću – ovaj put može biti malo mokar. Ne pitaj me kako znam. 

Putovanje do Pressegger See

Sljedećeg dana, u ranim jutarnjim satima, odlučili smo se spustiti “dolje” do Pressegger See na kupanje. Ah, Pressegger See, to idilično jezero smješteno u austrijskoj pokrajini Koruškoj, poznato po svojoj prostranoj površini od oko 55 km². Od našeg smještaja na planini do tog prekrasnog odredišta, bilo nam je potrebno 30 minuta vožnje autom. Postojala je opcija spuštanja gondolom, ali nas to nije dovoljno približilo jezeru. Ako ste smješteni gore u Nassfeldu, preporučujem auto, svakako!

Iskreno, planinarenje mi je bilo primamljivije, ali znatiželja i želja da Liv okupa u jezeru, a i taj donji dio Koruške s njegovom raznolikošću, bili su neodoljivi. Nismo pogriješili.

Dan na Pressegger See

Oko Pressegger See je pravo dječje igralište s tematskim potragama (naše najdraže), lunaparkom, adrenalinskim aktivnostima, vodenim toboganima, pedalinama, supovima… Sve te čarolije koštale su 110 eura za nas troje – ne baš jeftino, ali karta se odnosi na cijeli dan. Liv nije imala gratis ulaz, kao inače, zbog svoje visine preko 90 cm, ali 30 eura za nju je bilo investicija u smijeh i zabavu.

Dolazak i istraživanje

Nakon što smo došli do jezera, uzbuđenje nas je obuzelo kao djecu u trgovini slatkiša. Na samom jezeru nije bila gužva, što se dalo naslutiti s obzirom na cijenu. Kasnije, vozeći se padalinom, uočili smo drugu, krcatu plažu – vjerojatno je ulaz bio jeftiniji, ali nismo istraživali dalje.

Aktivnosti i zabava

Park je bio kao vlastiti zabavni svijet. Sami ste pokretali aktivnosti pritiskom na gumb i mogli ste se voziti neograničeno. Zip line preko vode, čamci koji se spuštaju i katapultiraju u vodu, vodene sprave – isprobali smo sve, osim onih katapultirajućih čamaca (ipak za veće klince).

U parku smo i ručali, uživajući u klasičnoj ponudi – pomfritu i pohanom. No, šokirala me činjenica da ne primaju kartice u restoranu, pa ponesite keš! Sami taj dio jezera gdje smo bili je bio predivno uređen, čisto i uredno. Uživali smo u kupanju, toboganu koji se spušta direktno u jezero i vožnji pedalinom. 

Nevjerojatna otkrića

Skriveno jezero

Na putu prema Nassfeldu sasvim slučajno smo naišli na skriveno jezero (nadam se da ćete mi oprostiti, ali nisam uspjela saznati ime). Ta predivna zelena boja jezera, uklopljena u okolinu, bila je nešto što se ne može riječima dočarati. Malo smo tunkali nogice u tu ledeno hladnu vodu, osjetili kako žile postaju kamene, i nastavili naš put prema Garnitzen Alm.

Garnitzen Alm: igraonica i puštanje zmaja

Garnitzen Alm je nevjerojatno odredište smješteno malo dalje od one prve žičare s kojom smo išli na Aqua trail i Pendolino. Poznato je po svojim planinskim stazama i impresivnom pogledu. Glavni razlog našeg odlaska bio je Mountain playground Almrauch, vanjska igraonica s 8 punktova, od kojih je najzabavniji drveni ball run. Posebnost te igraonice leži u kombinaciji prirodnih materijala i kreativnog dizajna koji potiče maštu i pruža nezaboravan doživljaj.

Garnitzen Alm nije bio samo mjesto gdje smo uživali u planinskom okruženju i igraonici. Nešto što nas je posebno oduševilo bilo je puštanje zmaja. Mjesto je bilo savršeno za ovu jednostavnu, ali nevjerojatno zadovoljavajuću aktivnost. Naš mali, šareni zmaj, koji se nije slučajno našao s nama, postao je prava atrakcija. Nekoliko djece s obližnjih staza pridružilo se Liv u ovoj planinskoj avanturi. Tko bi rekao da će puštanje zmaja postati jedan od vrhunaca našeg dana? Nekako je simboliziralo našu slobodu, radost i neopterećenost koje smo osjećali tijekom ovog putovanja. To je bio pravi trenutak koji smo uhvatili, a koji će ostati zauvijek uklesan u pamćenje. 

U povratku prema hotelu, smirujući se nakon svih uzbuđenja, Bruno, Liv i ja smo podijelili doživljaje, svjesni da je ovaj dan bio još jedan nezaboravan dio naše avanture. Kako Liv reče prije spavanja, “Mama, ovo je bio najbolji dan ikada!” Nisam mogla a da se ne složim s njom.

Llama Trekking: nešto onvo i uzbudljivo

Četvrti dan u Nassfeldu bio je rezerviran za nešto što ne možeš svaki dan raditi – Llama trekking! Da, dobro ste pročitali, ljudi, ovo je prilika da šetate ljame, a ne pse. Naša destinacija? Pored Pressegger see-a, naravno. Početak ujutro? Zašto ne, vikend je bio blizu, a Llama trekking je bio „must-do“ na listi.

Ljubav prema ljamama: upoznajte obitelj koja vodi ovaj posao

„Zašto ljame?“, pitate se. Pa, za 13 eura za odraslu osobu, ne biste li i vi željeli provesti sat vremena s ovim simpatičnim dlakavim bićima? Liv je bila gratis, što je značilo više novca za suvenire. Obitelj koja vodi ovaj posao ima ljubav prema ljamama koja seže duboko. Ne, ozbiljno, imaju slike ljama posvuda – i volimo to! Sve je počelo s parom ljama koje su postale hit među turistima, a sada imaju cijelo stado koje možete šetati. Llama trekking svakako rezervirajte nekoliko dana unaprijed, mi smo išli odmah ujutro da stignemo iskoristiti cijeli dan. Odlučili smo se za trekking koji traje sat vremena, obzirom na Livinu dob. Možete birati između nekoliko vrsta trekking, a razlikuju se u trajanju. Ima 2, 3, pa čak I privatnih tura. 

Odabir ljame: Liv i Sunny

Liv je odmah odabrala Sunnya, ljamu koja je bila „njen tip“. Znači, nestašna i pomalo zločesta. Vlasnica nam je otkrila da Sunny odabere osobu koja mu je najsličnija, tako da su njih dvoje baš kliknuli. 🙂

Planinarenje do Madritche vrha: igra s punktovima

Nakon upoznavanja s ljamama, uputili smo se na Madritche vrh. S ovom stazom, bilo je više od divljenja prirodi. Bila je to cijela igra s punktovima koji su pričali priču, a znate koliko nam je važan storytelling na putovanju. Liv je bila zvijezda detektivka, rješavajući svaku zagonetku. 

„Gle konji!“ „A kravice!“ „I još punktova!“ Mislim da smo to ponavljali cijeli put.

Izazovi i radosti na stazi Madritche

Svako putovanje sa djecom donosi svoje jedinstvene izazove i radosti, a planinarenje stazom Madritche nije iznimka. Dio ovog planinarenja koji ga čini posebnim i zabavnim za djecu je niz punktova koji su postavljeni duž staze. Svaki punkt je mali izazov, zagonetka ili zadatak koji djeca (i odrasli, naravno) trebaju riješiti. Priča se odvija kako prolazite punkt po punkt. Na jednom punktu možete naletjeti na drvene figure koje pričaju o planinskim duhovima, na drugom ćete morati proći malu slagalicu koja otkriva tajne šumske životinje, dok treći punkt može biti most koji treba prijeći uz priču o drevnom zmaju.

Zaključak: nezaboravna avantura

Na kraju staze, svaki od ovih punktova spaja se u veliku priču o prirodi, zajedništvu, i prijateljstvu. Djeca će ne samo naučiti nešto o okolini u kojoj se nalaze, već i o važnosti timskog rada, logičkog razmišljanja, i mašte. Cijela obitelj se može uključiti, a sati provedeni na ovoj stazi postaju nezaboravna avantura, ispričana kroz oči ljubavi prema prirodi i domišljatosti.

Umorni od cijelog dana, vratili smo se u hotel na movie night u igraonicu (Liv je bila na movie nigtu, mi smo bili u baru).

Povratak za Zagreb

Teška srca smo sljedeći dan krenuli za Zagreb, no imali smo dvije lokacije u planu: Schaubergwerk Terra Mystica i Minimundus Na kraju smo se odlučili za Minimundus koji nas je oduševio. Klagenfurt reptile Zoo, s druge strane, bio je razočaranje. Ali sve je to dio putovanja, zar ne?

Posjet Minimundusu: svijet u malom

Klagenfurt! Grad koji je domaćin nečemu zaista posebnom – Minimundusu. Ako ste kao ja, uvijek željni avanture, ali s proračunom i vremenom koji ne dopušta da obiđete sve željene destinacije, imam rješenje za vas. Minimundus je mjesto gdje možete putovati svijetom u samo nekoliko sati!

Nakon što smo parkirali auto (s tek malo muke oko pronalaženja slobodnog mjesta – popularnost ovog mjesta je očita), kročili smo u svijet u malom. 

Pustolovina po kontinentima: Putovanje koje ne zaboravlja

Kako smo šetali stazama, putovali smo od Europe do Azije, pa čak i do Amerike. Kip Slobode, londonski Tower Bridge, pa čak i Veliki kineski zid – sve je to bilo tu, pred našim očima. 

Učenje kroz igru

Minimundus nije samo užitak za oči; to je i obrazovno iskustvo. Postoje interaktivne ploče gdje djeca (i odrasli, naravno) mogu naučiti o znamenitostima, kulturi i povijesti različitih zemalja. Liv je bila oduševljena time što je mogla pritisnuti gumbić i pokrenuti vlak ili žičaru. Kroz cijeli posjet, šale su se redale: „Pazi da ne zgaziš na Kineski zid!“ ili „Mogu li se popeti na vrh tornja?“ Cijelo iskustvo bilo je obiteljsko, zabavno i nešto što nećemo zaboraviti.

Tehnički detalji

Minimundus je nevjerojatan svijet u malom koji se prostire na 26.000 četvornih metara. Ovo čarobno mjesto u Klagenfurtu dom je oko 150 minijaturnih modela nekih od najpoznatijih građevina i znamenitosti iz cijelog svijeta. Svaki model izrađen je u razmjeru 1:25 i iznimno je detaljan. I što je najvažnije, svaki je model izrađen s posebnom pažnjom prema autentičnosti i to koristeći izvorne materijale kao što su mramor, pješčenjak ili lavski kamen.

Cijena: Posjet svijetu bez cijene avionske karte

Što se tiče cijene, posjet Minimundusu pruža vam priliku da “putujete” svijetom bez troškova avionske karte! Cijene ulaznica su sljedeće:

 • Odrasli: €19,50
 • Djeca (6-15 godina): €9,50
 • Djeca mlađa od 6 godina: besplatno
 • Obiteljske karte (2 odrasle osobe + 1 dijete): €43,50 (dodatno dijete: €7,50)

Napomena: Cijene mogu varirati ovisno o sezoni i posebnim događanjima, pa je uvijek dobro provjeriti najnovije informacije na službenoj web stranici Minimundusa ili kod pružatelja turističkih usluga.

Zaključak: avantura koja se isplati

Posjet Minimundusu nije samo uzbudljivo i obrazovno iskustvo, već i pristupačno. Bez obzira želite li provesti dan obilazeći svjetske znamenitosti s obitelji ili prijateljima, ovaj mali svijet u Klagenfurtu pruža nešto za svakoga. To je mjesto gdje se čuda arhitekture susreću s čudima mašte, a sve to po cijeni koja vam neće isprazniti novčanik. Uistinu nešto što se ne smije propustiti!

Reptile Zoo: Avantura koja je razočarala

Šetajući po Minimundusu s visokim očekivanjima, naišli smo na Reptile Zoo koji je odmah preko puta. Sa brošurama koje su obećavale dinosaure i egzotične gmazove, kako smo mogli odoljeti? Pa, trebali smo, a evo i zašto.

Pristup: Zašto Gotovina? Prvi alarm

Cijena ulaznica bila je 30 eura, što se na prvi pogled činilo pristojno za obiteljsku avanturu. Ali prvi red flag bio je taj da ne primaju kartice. U ovom modernom dobu, tko ne prima kartice? No, entuzijazam je još uvijek bio prisutan, pa smo se uputili unutra, očekujući spektakl.

Zoološki Vrt u Sjeni: neodržavano i nedovoljno

Ispostavilo se da je Reptile Zoo bio nešto manje impresivan nego što su brošure sugerirale. „Zapušten“ bio je prvi izraz koji mi je pao na pamet. Dinosauri, koji su trebali biti zvijezde parka, bili su polupotrgani. Neki su izgledali kao da su preživjeli asteroid koji je izbrisao njihove stvarne rođake. Ostali su gmazovi bili smješteni u skučenim prostorima, a sve je izgledalo pomalo neodržavano.

Iznenađenje koje nam je Reptile Zoo priredio bilo je, nažalost, suprotno od onoga što smo očekivali. Osjećaj zapuštenosti bio je vidljiv na svakom koraku, a entuzijazam je polako blijedio dok smo obilazili zoološki vrt.

Zaključak: ponekad je manje zbilja manje

Reptile Zoo u Klagenfurtu nažalost nije bio hit koji smo očekivali. Umjesto uzbuđenja i divljenja, pružio nam je lekciju u realnosti i važnosti istraživanja prije nego što potrošimo svoj novac. Da sam pogledala online recenzije, možda bismo izbjegli ovu zamku. Ali sada znamo, a nadamo se da će i naša priča pomoći drugima da donesu informiraniju odluku. Ponekad, čak i kada izgleda obećavajuće na papiru, stvarnost može biti sasvim drugačija.

I za kraj…

Tips & Tricks za putovanje ljeti u Nassfeld s malom djecom:

 1. Planirajte unaprijed: Llama trakking i druge popularne aktivnosti mogu biti popunjene. Najavite se unaprijed kako biste bili sigurni da nećete propustiti zabavu.
 2. Ponesite dodatnu opremu: Vrijeme u planinama može biti nepredvidljivo. Ponesite dodatnu odjeću, sunčane naočale, kape i kreme za sunčanje.
 3. Ostanite Hidratizirani: Nosite dovoljno vode, posebno ako planirate duže šetnje ili planinarenje. Postoje i izvori pitke vode, ali uvijek je dobro imati svoju zalihu.
 4. Budite Strpljivi s Punktovima: Djeca će vjerojatno željeti provesti puno vremena na svakom punktu na stazi. Neka imaju vremena za istraživanje i uživanje u priči.
 5. Pazite na Sigurnost: Iako su staze dobro održavane i sigurne, uvijek držite djecu na oku, posebno na višim dijelovima ili blizu vode.
 6. Razmislite o manjem smještaju (manji hotel ili apartman), vjerujte, većinu dana ste vani. U smještaju doslovno samo spavate i klopate
 7. Samo odite. Nemojte se susdržavati ako mislite da niste ‘planinari’. Za ove staze ne morate ni biti. Sve je prilagođeno djeci i samim time sve je vrlo lagano. 

Ovi savjeti će vam pomoći da vaše putovanje u Nassfeld sa malom djecom bude ne samo ugodno, već i obrazovno i zabavno. Bilo da šetate s ljamama i alpakama, otkrivate tajne priče ili uživate u planinskom krajoliku, Nassfeld je mjesto koje će oduševiti cijelu obitelj.

Sve u svemu…

Nassfeld? Predivno i neobično mjesto, s ljamama koje vam mogu postati novi najbolji prijatelji i punktovima koji će vam pričati priče. Nadam se da ćete uživati jednako kao i mi! 

 

«

»

Pratite na Instagramu