Pretraži
Na vrh
Ljeto Moja preporuka Vikend izleti

Istarska farma i FORAdventure hike

PLANINARENJE U ISTRI

Istarska farma – domaća klopa, domaće životinje i „must go“ mjesto za čitavu obitelj

Kako je Rovinj naša istraska polazišna točka, naša iduća lokacija je bila Istarska farma kod Rta Kamenjak na kojoj nikad nismo bili i koju smo zato odlučili istražiti. Priroda oko Rta Kamenjak sama je za sebe dovoljna preporuka za živahno vrijeme s djetetom na otvorenom, no pravo je oduševljenje uslijedilo kad smo stigli. Naime, Istarska se farma nalazi usred same prirode i baš je to što joj ime govori – farma – i to ona domaća i posve autentična. Kad to kažem, mislim na konje, magarce, zečeve, koke i ostale domaće životinje te stolove za ručak usred same livade. Točno ispod krošnje u ugodnome hladu! Za nas odrasle odlično punjenje baterija, a za klince – pa, pražnjenje istih! Liv je, kao uvijek i svuda, odvalila na životinje i jurcanje po travi, što joj je otvorilo apetit za ručak. 

I on je bio sjajan! Klopa na Istarskoj farmi je super i naravno, prava domaća. Osim samim mirisom i okusom hrane, oduševili smo se još jednim genijalnim detaljem koji u očima roditelja postaje velik kao kuća – naime, imate mogućnost naručiti i samo pola porcije, jer znamo da klinci (ma kako bili gladni) često ne mogu pojesti baš cijelu. Naravno, Liv je dobila svoju polovicu, pa se brže – bolje vratila u igru. Mi smo pak uhvatili malo svoga zena, što i nije teško u takvom ambijentu i nakon super klope. No ipak, jedna mala zamjerka za ponudu hrane – a to je ona da nije bilo juhe! Uopće je nemaju u ponudi, a baš smo se veselili nekoj krepkoj, domaćoj. No, uz sve ostalo što je (bilo) odlično, nedostatak juhe je ipak samo detalj (ovog puta mnogo manji nego kuća). 

Tako puni snage, uputili smo se prema Štinjanu gdje počinje glavna „točka“ dana – FORAdventure hike! 

FORAdventure hike – gastro outdoor za velike i male 

FORAdvenure hike je turistička ruta na kakvoj je minimalna šansa da ste ikad bili. Prije svega, ruta uopće nije turistička – nazovimo je lokalnom, ali (i) za turiste! Što to zapravo znači? Pa, znači da vas lokalna djevojka, odrasla na toj ruti, vodi u šetnju po tajanstvenim i zabačenim prirodnim puteljcima kakve nećete naći ni u jednom standardnom turističkom vodiču ili agenciji (a bome niti sami ako se zaputite).

Dakle, totalni off cards, da ne kažem off roads: šećete po netaknutoj prirodi, kroz šarmantne istarske (i kozje) putiće sve do mističnih i zabačenih tvrđava koje su u staro doba Mlečana, gusara, uskoka i sličnih ekipa čuvale Istru od napadaja s mora. Jedna od njih je i kamena utvrda Monte Grosso, nekad važna vojna utvrda koja se za našu Liv preobrazila u Zogov dvorac. Naime, Liv je luda za Zogom, zmajevskim junakom iz slikovnice Julie Donaldson, pa smo Monte Grosso povezali s njim. To je bilo pravo oduševljenje, a ujedno i koristan trik kako zainteresirati klince za povijest – samo je povežite s nečim njima aktualnim i nećete ih moći „otkačiti“ od toga! 

Čitav FORAdventure hike je prirodni spoj povijesti, prirode i klope – i to one na pikniku iz ruksaka! Naime, beskrajno simpatična vodičica Sara sa sobom fura pravi restorančić, i to mi manje ni više već u ruksaku na leđima. U ruksaku je frižider, a u njemu čitav švedski stol domaćih istarskih specijaliteta iz kućnih vrtova lokalnih proizvođača. Domaći sir, cikla, dimljene sardele, prefine fritule i još mnogo domaćih poslastica postat će vaše na pikniku na otvorenom, s „tko to more platit“ pogledom na Istru: Brijune, Rovinj, Učku, sve do samog Kvarnera! 

 

Ne brinite ni ako ste alergičar ili vam je (ili vašem klincu) prehrana posebno propisana. Nećete ostati gladni, a ne morate ni kod kuće! Dovoljno je da javite Sari što (ne) smijete jesti i ona će za vas prilagoditi menu. 

I za kraj, šećer na kraju – vino! S vama na piknik ide i prefino domaće istarsko vino koje će se, dok vi šećete, hladiti u frižideru u Sarinom ruksaku. No, zaboravite plastične čaše i ostale uspomene iz srednje ili s faksa – vino će vam se poslužiti iz vinskih, staklenih čaša koje također idu s vama na put. Nismo mogli vjerovati što se sve skriva u Sarinome ruksaku. Samo smo još čekali da iskoči i kuća! 

Hoće li po nas dolaziti HGSS?

Neće. Već je s vama. Naime, osim što je prava domaća Istranka i osnivačica FORAdventure hike, Sara je i licencirana vodičica s licencom HGSS-a te instruktorica spašavanja u Crvenome križu (s internacionalnom licencom). Također je iskusna penjačica, biciklistika, bivša sudionica utrka – dakle, u potpuno ste sigurnim rukama i nećete završiti kao novinska vijest dana. Samo kao vlasnik genijalnih uspomena! 

Također, ne brinite ako niste sportski tip ili jednostavno niste u kondi. Iako se po fotkama može tako činiti, ruta nije zahtjevna ni fizički teška. Kako za nas odrasle, tako ni za klince! U pravilu traje 2, 2 i pol sata, u laganome hodu i ugodnome razgovoru sa Sarom. Također, ruta se prilagođava ekipi u publici. Duga je najduže 6, a najkraće 4 km (koju ćete odabrati, izbor je vaš). Mi smo odabrali ovu dužu, jer smo Liv odlučili nositi u nosiljci (odnosno, prebaciti je ondje kada se umori). Naravno, ako imate starije klince, neće vam trebati ni to – uživat će u svakoj stopi po puteljcima te u miru istražiti sve tajne prirode. A znate da ih ona ima milijarde! 

Kada na FORAdventure hike? 

Kako kreće ljetna sezona, preporučujemo izbjegavanje „zvizdana“. Mi smo se zaputili oko 16 h, no to je još bio kraj svibnja i premda je već bilo poprilično toplo, ljeto još nije pokazalo što sve stvarno može. A znamo što može! Što se tiče rezervacije termina, najbolje da se 7 dana prije željenoga javite Sari na Instagram profil https://www.instagram.com/fora.dventure/. Želimo vam odličan provod! 

Uskoro i kajakarenje!

Ako ipak niste tip od hodanja, možda će kajak biti ono pravo za vas! Naime, uz šetalačku rutu, Sara uskoro otvara i kajakašku. Moguće je da će to biti već od 1.7.ove godine, a dijelit će se na jutarnje i sunset termine. Naravno, s vama će se voziti i Sarin gastro ruksak. Nemojte misliti da ćete p(r)oći bez njega! 

Sve u svemu…sve!

Kao što sam rekla, FORAdventure hike je odličan spoj prirode, povijesti i klope. Za klince pustolovina, za odrasle zen. Sve u svemu, odličan sadržaj za obiteljsku šetnju te manje i starije klince željne akcije. 

Cijena rute

36  eura po odrasloj osobi, dok klinci imaju popust, ovisi o dobi. Osim danka odličnome provodu! Po povratku kući, Liv nam je u autu zaspala ko’ klada – a mi bili sretno i odmorno umorni, kako to i priliči nakon šetnje prirodom!

«

»

Pratite na Instagramu