Pretraži
Na vrh

Planine, svjež zrak i akcija

Nakon odličnog provoda na slovenskim brdima, odlučili smo isprobati i ona talijanska! Konkretno, Dolomite na kojima sam već bila, no ne na onom dijelu kojeg smo sad isplanirali. Ovaj put je cilj bilo planinsko odmaralište Alta Badia, do koje nas je dijelio nimalo ugodan i zabavan put koji je potrajao doslovno čitav dan. Cjelodnevna vožnja, sati stajanja i čekanja na karavanama, stajanje i čekanje zbog prometne nesreće koja se nažalost dogodila na „našoj“ cesti…kao da se dogodilo sve loše što je moglo! Put je bio iznimno naporan – no vama želim potpuno suprotno! Nije zgorega ni ponijeti kakve slikovnice ili igre za auto da zabavite klince ako se vožnja oduži –osobito, hm, od jutra pa do mraka!

Nakon cijelog dana muke po autocesti, sretno smo stigli u Alta Badiu. Izabrali smo je iz dva razloga. Prvi su aktivnosti i sadržaji za klince koji se nalaze unutar i oko hotela, a drugi…pa, htjeli smo se počastiti smještajem koji je nešto više fensi nego što smo navikli jer smo Bruno i ja slavili rođendan! Rekli smo si – sad il’ nikad! Ono što je uslijedilo bio je šok. Hotel je bio predivan, otmjen, elegantan…i to previše za naše skromne ukuse! Iako smo uživali u svemu (na što se nije teško naviknuti), shvatili smo da oboje ipak više volimo domaće i seoske ugođaje koje smo, primjerice, imali u Sloveniji. Naravno, to ne znači da smo se žalili – kao što sam rekla, lako se naviknuti! Volite li otmjena i elegantan mjesta, sad svakako znam što vam preporučiti – baš kao i ako volite farme!

Hotel ima vanjski i unutarnji bazen na kojima smo uživali (osobito Liv) te igraonicu za klince (i tamo je uživala, razumije se). Ja se moram pohvaliti da sam se nakon jako dugo vremena naspavala ko’ klada – čak 12 sati u komadu, što sam smatrala davnom relikvijom iz nekih drugih života tuluma, izlazaka i svojih školskih praznika! Moram spomenuti i super osoblje hotela koje me iznenadilo i malim rođendanskim poklonom. Lijepa gesta na kojoj još jednom zahvaljujem. Hotelska je hrana također bila odlična, tako da je i s te strane hotel na uistinu visokoj razini kvalitete i usluge.

U Dolomitima smo proveli tri dana. Prvi dan smo, osim hotela, igraonice i bazena, istražili i mali park koji se nalazi u sklopu hotela. Odlično je opremljen kvalitetnim i sigurnim spravama za penjanje, mini ziplineom i ostalim adrenalinskim igrama za klince. Moram li naglasiti kako se Liv zabavila? 🙂

Ništa gora nije niti hotelska okolica koju smo spremno istražili sljedećega dana. Naravno, cilj su bila brda i planine, ali i obližnji Summer park La Crusc za klince, avanturistički park za zabavu, istraživanje i naravno, prekrasnu prirodu u kojoj se sve to odvija. Do blizine Summer parka se može doći autom, a onda sjedečnicom do gore. A gore smo našli pravu pustolovinu! Park je veoma zabavno i atraktivno uređen, a osobito nas je razveselila mala dječja planinarska staza s prefora punktovima na kojima su glavni likovi Livini najbolji frendovi – životinje. Doduše, drvene, ali životinja je životinja (i frend je frend 🙂 ). Svaki punkt na fora način predstavlja životinje tog podneblja, a pritom je još totalno eko i vrlo interaktivan. Punktovi su osmišljeni po principu lova na blago u kojem klinci, sljedeći kratke i slatke upute putem drvenih žigića, moraju dobro istražiti punktove ne bi li našli fora iznenađenje. Ne, to nije slatkiš ili nešto slično: već neko novo znanje o životinji s punkta! Tu su i zabavne igre kao što su špiljice u koje se možeš zavući u potrazi za zmajem, marble run i igre bacanja loptica, ali i šarmantni punktovi idealni za dekice, piknik i odmor. Sve na bazi drveta i bez trunka plastike: svaka čast na tome i nek’ bude svuda!

Nikako nemojte propustiti posjet Summer parku jer je riječ o prvoklasnoj avanturi za čitavu obitelj. Nalazi se neposredno na gornjoj stanici sjedečnice La Crusc 1 i zahvaljujući tako genijalnom i praktičnom položaju, gotovo je stalno od jutra do kasnog popodneva obasjan suncem – što osim super provoda, jamči i super fotke! Kružna staza će vas dovesti i do dva planinarska doma u kojima možete uživati u odmoru i okrijepi dok klinci oko vas i dalje jurcaju – ili pak skupljaju snagu za još! Summer park preporučujem svima čiji klinci luduju za prirodom, istraživačkim egzibicijama i životinjama (Liv je sve to). Same staze su lagane i ugodne, pa zbog toga prikladne i za mlađe klince. Također, ne očekujte duge dionice hodanja jer se svako malo ispred vas nađe kakav prezgodan punkt za druženje, akciju ili odmor – kako za vaše, tako i za dječje noge! Ipak, kao i u svakoj šetnji, ravne i udobne cipele su must have. I za vas i za djecu! Nema „pravila“ koliko ćete se zadržati u Summer parku. To ovisi o klincima i vama, koliko ćete se zadržati na punktovima i gdje će vas „nos“ za zabavom odvesti! Moj je savjet da planirate duži boravak, a onda ga lako skratite po potrebi.

Ono što će mnoge klince oduševiti je istina da je svaka atrakcija Summer parka simbolično povezana s lokalnom legendom o kraljevstvu Fanes u kojem šefuju čarobni šumski kraljevi, vile, vitezovi i ostala šumska stvorenja iz dolomitskih legendi, mitova i bajki. Njihova priča ide ovako, a vi njome oduševite klince – na kakvom panju, punktu ili proplanku kojih neće manjkati u šetnji!

U legendarnom kraljevstvu Fanes su stvari podijeljene na orlove i svisce. Orlovi su muški vladari kraljevske kuće koji, s obzirom na svoja moćna krila, imaju dobar pogled na čitavo kraljevstvo i sve što se događa na njihovoj zemlji. Zemljom pak šefuju svisci, odnosno cure – sviščice na čelu s mudrom i pametnom princezom Dolosillom. Osim što je mudra i pronicava, Dolasilla je i bila odličan strijelac. U svaku bitku za kraljevstvo je nosila svoje nepogrešive strijele te čvrsti bijeli ratnički oklop koji nikada ne bi smio pocrniti – jer ako bi se to dogodilo, značilo bi velike nevolje za nju. Nažalost, one su i došle prilikom bitke sa zlim čarobnjakom koji joj je uspio ukrasti strijele i tako poraziti kraljevstvo Fanes. No, je li to zbilja njegov kraj? Naime, legenda kaže da orlovi i svisci, na čelu s hrabrom princezom Dolosillom još uvijek čekaju duboko pod zemljom da neko odvažno dijete poželi samo jedno – a to su Dolosilline nepogrešive strijele! Ako ih to dijete vrati Dolosilli, kraljevstvo Fanes će opet ustati – a njegov spasitelj, naravno, biti nagrađen! Ha, što kažete? Liv se oduševila i tako smo dugo „tražili strijele“, što u praksi znači puno provlačenja kroz grmlje, podizanja lišća i ostalih old school potraga u kojima smo svi sudjelovali kao klinci! Kažem vam, klinci i danas to jedva čekaju i nemojte misliti da će im biti dosadno – a uz dobru priču bit će još zabavnije! Mi priznajemo da nismo našli strijele, no vaš klincac će možda biti sretnije ruke – pa, želim vam sretan i dobar (u)lov!

Sve se to događa u prekrasnoj prirodi, a nas je pratilo i idealno vrijeme. U parku smo i ručali, poprilično slasno, Liv nam je opet zaspala na klupici: taj planinski zrak čudo je za san i vrijedi ga isprobati sa svakom nespavalicom!

Treći dan smo zajedno prošetali po mjestu, još se jednom bućnuli u hotelske bazene: a onda je bilo vrijeme za povratak, odnosno odlazak u terme Olimpiju! Kako nam je (opet) bilo u Sloveniji, uskoro otkrivam u novoj recenziji. Čujemo se!

 

»

Pratite na Instagramu