Pretraži
Na vrh
Tips&Tricks

Storytelling za djecu – kako putovanje pretvoriti u priču?  

Priče za van

Mogu li izleti za djecu i roditelje biti još zabavniji nego što već jesu? Naravno da mogu, i to uz dobru priču! Znamo koliko klinci vole dobre, napete i zabavne priče koje nisu (i nikad neće biti) rezervirane samo za krevet i vrijeme prije spavanja. Pa, što kažete da ih strpate u kofer i ponesete sa sobom na put? Ja to radim redovno i ne idem bez njih, što svakako mogu preporučiti i vama! Izleti za djecu i roditelje su savršena prigoda za dobar storytelling koji vas neće samo pratiti na putovanju već i poslužiti kao savršen uvod (ili mamac za mrgude) da pripremite svog klinca za posjet novoj lokaciji. Ako zna da ga tamo čeka zabavna i jako napeta priča, morat ćete ga zadržati da krene prije vas – naravno, vukući pritom i svoj i vaš kofer! Storytelling za djecu na putovanjima je ujedno i super način da im kroz priče, bajke i legende nekog mjesta, konkretno onog koje posjećujete, od najmanjih nogu potičete neprocjenjivi interes za istraživanjem, čitanjem, općom kulturom i naravno, putovanjima. Sve uz dobru zabavu i učenje kroz igru, u ovom slučaju – igru kroz priču!  

Dobrom pričom o lokaciji koju posjećujete također možete prikratiti i vožnju do odredišta, odnosno učiniti je jednako zabavnom kao i samu lokaciju. Uz razbojnike, vile, patuljke i ostale junake s vaše lokacije teško da će klincu “stići” biti dosadno, pa makar upali u najveću kolonu (što vam ipak nikako ne želim). Da ne pričam o šetnjama i igri na lokaciji koje s pričom dobivaju posve novu dimenziju. Možete osmisliti zabavne igre inspirirane pričom, u vidu potrage za blagom ili zmajem – što je već “skriveno” na vašoj lokaciji, ako ćemo vjerovati njezinim legendama!  

Priče o lokaciji su upravo to. Lokalne legende, bajke i fun facts za klince kojih je svugdje uistinu puno. Teško da postoji i najmanje mjestašce koje ne skriva neku priču koja već čeka da je podijelite s klincem. Kako to učiniti na što bolji način, u skladu s dječjom dobi, interesima, “triggerima”? Moj recept je storytelling. “Skuhajte” ga i vi! Kao što sam rekla, priče su već tu – a ja vam otkrivam kako ih (is)koristiti!

Ideje i savjeti za pripremu priče  – 5 koraka za dobar storytelling

Prvi koraci za dobru priču su uvijek istraživanje i priprema. Oboje može biti lako i zabavno, u čemu će vam pomoći naš prijatelj Google. Koliko će istraživanje i priprema priče trajati, ovisi o tome koliko ćete duboko zaglibiti u priču – i odmah da vam kažem, što dublje zaglibite, bit će zabavnije! U želji da vam sve olakšam, podijelila sam proces po svojim koracima. Prođimo ih zajedno i strpajmo u kofer! 

Korak 1 

Već imate lokaciju. Vrijeme je za priču! Ukucajte u Google ime vaše lokacije, uz pomoćne riječi kao što su „legende“, „priče za djecu“, „bajke“ ili „fun facts“. Dobri, stari Google će obaviti svoj posao i eto vas pred bar jednom pričom koju možete dobro iskoristiti. No, što ako je treba prilagoditi klincu jer je premalen/prevelik za originalni sadržaj? O tome više u koraku broj 3!  

Korak 2 

Nema baš nijedne zanimljive priče koja je konkretno vezana za lokaciju! Ništa zato, ne napuštajte Google. Proširite potragu na čitavu zemlju ili dio zemlje koju posvećujete. Primjerice, „Italija legende/priče za djecu/bajke/fun facts“. Tu vas čeka još širi izbor i nemoguće da ne nađete bar kofer dobrih priča! Sve ih kopirajte u jedan dokument, koji će vam trebati da se poslije ne pogubite i ne ubacujete patuljke u svjetsku povijest sladoleda. Zapamtite, priča nije gotova kad pronađete priču! Sad je treba naštimati po guštu vašeg klinca!

Korak 3 

Nema dobre priče bez zanimljivih likova, napetog zapleta i važnih elemenata kao što su humor i edukativne, moralne po(r)uke koje klincima želite prenijeti kroz priču. Pronađite ih u pronađenoj priči, a onda „podebljajte“ po mjeri vašeg klinca. Ako voli akciju i napete scene, naglasite te dijelove u budućem pričanju. Ako je fan zmajeva (a ima ih u priči), oborite ga s nogu baratanjem gradivom i budite spremni na dodatna pitanja. Ispustite znanje kao taj zmaj vatru! Uvijek naglasite i važne po(r)uke priče, bile one mudrost, poštenje ili empatija. Djeca ih najbolje usvajaju kroz primjere, a gdje ćeš boljih primjera već u dobroj priči! Naravno, prilagodba priče ovisi i o dobi djeteta. Ne odustajte od priče ako procijenite da je vaš klinac još premalen za nju! Jednostavno, pojednostavnite je na njemu razumljiv način. Možete je skratiti, izbaciti pokojeg lika ili scenu, povezati je s pričom koju dijete već zna. Mogućnosti su uvijek prilično raznolike, jer dobre priče odlikuje fleksibilnost. Baš kao i dobre spike s djetetom!

Korak 4

Sad kad ste modelirali priču u glavi, bilo bi dobro da je dobro naučite. Nitko, pogotovo ne klinci, ne vole ono: „hmmm, joj, sad sam zaboravio, čekaj da ste sjetim…aha, onda dođe vitez i porazi zmaja, čiča miča gotova je priča“. Ne! Toga nema u dobrom storytellingu. Morate dobro ovladati pričom kako bi ona zvučala uvjerljivo i kako bi vas dijete progutalo ušima. Kao i u svemu, tu je znanje moć! Pročitajte priču nekoliko puta kako biste ovladali kronološkim tijekom i svim važnim likovima/elementima u njoj. Nemojte se bojati, neće biti teško! Priče za djecu su, srećom, vrlo kratke i jednostavne za pamćenje. Znate i sami da ih brzo učimo, kako naši klinci tako i mi odrasli! 

Korak 5

Imate priču, vrijeme je za igru! Mnoge priče su više nego prigodne za osmišljavanje kakve zgodne igre inspirirane likovima ili elementima. Ako je u priči zakopano blago, izazovite dijete da ga skupa potražite u kakvoj šetnji šumom ili oko jezera. Ako u priči spava strašni zmaj, budite tiho da ga ne probudite. No možda (poput Liv) baš to i želite, pa u tom slučaju viknite u nebo. Tko zna, možda stvarno doleti! Zgodna je ideja i crtanje priče, što možete iskoristiti ako padne kiša ili ako dijete chilla prije spavanja, pa ga ne želite razbuđivati akcijskim aktivnostima ili „živom“ igrom. Ili, recimo, dok odmara nakon ručka ili se vozite trajektom na izlet. Mirna igra ne mora biti dosadna, pogotovo kad crtaš „opake“ junake!

«

»

Pratite na Instagramu