Pretraži
Na vrh
Vikend izleti

Predjamski dvorac – izlet u dom legendarnih razbojnika

Kako sam našla najljepši dvorac na svijetu?

U sklopu našeg girls vikenda u Sloveniji nismo propustile obići Predjamski dvorac u kojem sam zaključila dvije stvari:

  1. To je definitivno najljepši, no ujedno i najbizarniji dvorac u kojem sam ikad bila
  2. Što prije se tamo vraćam s Liv!

Zašto prvo, zašto drugo – ajmo ispočetka!

Predjamski dvorac je 9 km udaljen od Postojnske jame pa ih je najbolje obići u jednom danu, tim više što postoje kombinirane ulaznice (komplet) što cijelu stvar čini još povoljnijom. U blizini dvorca možete parkirati auto, što će vas koštati 5 eura. Za obilazak dvorca će vam trebati oko sat vremena, što znači da je timing idealan i za manje klince – no, to nije jedini razlog zašto ih trebate povesti onamo!

Jednostavno, dvorac je mrak! Pomalo sablastan, no na vrlo živopisan, elegantan način koji klince mami u pravu avanturu. Dovoljno je reći da je izgrađen u špilji, odnosno od temelja do krova uklesan u 123 metara visoku liticu s koje se pruža brutalno jak pogled (i iste takve fotke, jelte). Klinci će uživati u oklopima, labirintima, oružarnicama, tamnicama i sličnim viteškim „gadgetima“ kojima vrvi dvorac i zbog kojih je, nimalo neobično, često završavao kao poprište mnogih dokumentaraca i igranih serija. Prema jednoj priči, dobrano je inspirirao i slavni Game of Thrones – pa ako ste fan, eto još jedne prilike da se opet ubacite u legendarni Westeros!

Sama povijest dvorca nije ništa manje uzbudljiva od obilaska. Štoviše, svemu daje još jednu dodatnu čar koja će se osobito svidjeti pustolovnim klincima (a i nama odraslima koji volimo dobre priče). Naime, dvorac datira iz 12. stoljeća, a u 15. stoljeću je u njemu šefovao svojevrsni slovenski Robin Hood, vitez Erazmo Podjamski. Odmetnuti plemić je, u društvu sebi slične ekipe, kroz otvor u stijeni dvorca neometano napadao i pljačkao trgovačke kočije i karavane koje su prolazile pored dvorca, zbog čega je isti doveo na glas straha i trepeta inače pitomog i idiličnog slovenskog kraja. Naravno da se Erazmovi poduhvati nisu sviđali carskoj vojsci koja mu je na sve načine pokušavala doskočiti, što im nije išlo jer je dvorac, s obzirom na svoj položaj u litici, bio neosvojiv. Erazmo je to jako dobro znao i, kao što pretpostavljate, uvelike iskorištavao. Carsku vojsku je čak znao zezati gađajući ih hranom, a vjerojatno i kojim težim predmetima. Na kraju su mu ipak doskočili – i to ni manje ni više nego u zahodu. Što se konkretno dogodilo, neću vam otkriti – nek’ vam kraj te napete i neobične priče bude još jedan motiv da posjetite dvorac (bez guglanja, molim).

Cijelu priču o dvorcu i njegovom vitezu možete čuti na audiovodiču čiji primjerak na svom jeziku dobivate kad posjetite dvorac. Samo da vam kažem, to je prvi audiovodič koji sam bez daha preslušala otpočetka do kraja. Toliko je genijalna i priča i naracija!

Uređenje i atmosfera dvorca savršeno oslikavaju burni Srednji vijek. Doslovno se osjećate kao u razbojničkom gnijezdu i iznimno si lako možete vrtiti „film“ koji prati spiku iz vodiča. Od spojlera ću vam odati još samo da unutar dvorca možete posjetiti i Erazmov grob te srednjovjekovno zvono koje navodno ispunjava želje. Također vas želim pripremiti na još jednu nezaobilaznu činjenicu u dvorcu – a to su brojne, brojne i brojne stepenice! Udobna i ravna odjeća će vam biti potrebna kao što je Erazmu bio potreban oklop. Ista stvar vrijedi i za klince. Bilo bi bezveze da išta propustite jer nekoga u ekipi bole noge (čemu kumuje neadekvatna obuća). Za vlastitu kondiciju ne brinite, jer dvorac bez problema obilaze svi – klinci, treća dob i naša generacija.  Zato se jedva čekam vratiti s Liv koja će odvaliti na vitešku vibru – no bez brige, neće nikoga opljačkati!

«

»

Pratite na Instagramu